Pârjoale, bătute moldoveneşti, limba soacrei sau prune umplute cu nucă au fost doar câteva din felurile de mâncare pe care le-au preparat studenţii din Republica Moldova pentru colegii lor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, scrie Mediafax.
Toate felurile de mâncare au fost gătite de studenţi în cămin, conform reţetelor moldoveneşti.
Evenimentul din campusul studenţesc gălăţean s-a numit Basarabia Culinară şi a fost inclus în programul festivalului studenţesc Zilele Basarabiei.
”Am pregătit plăcinte cu brânză şi mărar, salată cu crap, cu ouă şi porumb, după care avem pârjoalele şi bătutele care sunt cu specific moldovenesc. Avem clătite care sunt în formă de cuşma lui Guguţă, sunt cu vişine, cu frişcă şi presărate cu ciocolată. Produsele care îmi plac mie cel mai mult şi îmi aduc aminte de casă sunt plăcintele, pârjoalele şi clătitele. Acestea sunt preferatele mele”, a spus Vera Panfile, studentă în anul II la Facultatea de Litere.
Pentru că în cămine nu există aragaz, toate bucatele au fost gătite pe reşouri.
”Mâncarea este foarte bună, după cum probabil ştiţi, basarabencele noastre sunt bune gospodine. Totul s-a pregătit în cămine, avem reşouri şi a ieşit ca la mama acasă”, a spus vicepreşedintele Clubului Studenţilor din Basarabia, Cristian Tomoianu.
La ospăţul studenţesc au participat şi militarii bucătari ai Batalionului Infanterie Galaţi. Ei au venit în faţa căminului cu o bucătărie mobilă şi au preparat fasole cu ciolan afumat.
Lângă mese studenţii au pus un drapel tricolor uriaş ca să marcheze împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
După ce au mâncat bine, participanţii, moldoveni şi români deopotrivă, s-au prins în hore.