Oficialii întreprind vizita pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE şi a monitoriza eficienţa utilizării sprijinului financiar din partea UE.

Delegaţia Parlamentului European, constituită din 13 eurodeputaţi, este condusă de Laima Liucija Andrikienė din partea Comisiei pentru Afaceri Externe şi de depuatul european Siegfried Mureşan din partea Comisiei pentru Afaceri Externe.

 De asemenea, în perioada 2-5 aprilie 2018, coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis şi Maryvonne Blondin vor efectua o vizită în Republica Moldova.  

Scopul vizitei este de a evalua gradul de onorare a obligaţiilor şi angajamentelor asumate de Republica Moldova faţă de Consiliul Europei. Oficialii se vor documenta cu privire la evoluţiile politice din Republica Moldova, pregătirea alegerilor parlamentare şi modificările legislative referitoare la democraţie, statul de drept şi drepturile omului.

Oficialii europeni vor avea întrevederi cu Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, preşedinţii comisiilor permanente şi ai fracţiunilor parlamentare. Agenda vizitei mai include discuţii la Guvern, preşedinţie, CNA, CEC, BNM, CCA, Procuratura generală, Curtea Constituţională, cu societatea civilă şi reprezentanţi ai partidelor extraparlamentare.

Totodată, pe 5 aprilie, Parlamentul va găzdui Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE. Urmare a discuţiilor, va fi adoptată o declaraţie ce va conţine recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova şi structurilor europene. Parlamentul European va fi reprezentat la şedinţă de către europarlamentarii Andi Cristea, Michal Boni şi Norica Nicolai.