Zeci de mii de palestinieni, care cer ca refugiaţii să aibă dreptul de a se întoarce în ceea ce acum este Israel, s-au adunat de-a lungul gardului de la frontiera de 65 de kilometri, unde au fost ridicate corturi pentru cele şase săptămâni de protest, cât au fost anunţate. Armata israeliană estimează că este vorba despre 30.000 de persoane, scrie news.ro

Ryad Mansour, trimisul palestinian la ONU, a spus Consiliului de Securitate al organizaţiei că cel puţin 17 civili palestinieni au fost ucişi, iar peste 1.400, răniţi.

Un oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat vineri, în Consiliu, că situaţia din Gaza „s-au putea deteriora în următoarele zile” şi a făcut apel ca civilii, în mod special copiii, să nu fie luaţi drept ţinte.

„Israelul trebuie să îşi îndeplinească responsabilităţile în baza legii internaţionale a drepturilor omului. Forţa trebuie folosită doar ca ultimă variantă”, a spus Taye-Brook Zerihoun.

Consiliului s-a întâlnit cu uşile închise la cererea Kuwaitului. După ce a devenit clar că cei 15 membri nu vor putea să cadă de cord asupra situaţiei, diplomaţii au spus că Kuwaitul a cerut ca întâlnirea să fie publică.

Diplomatul american Walter Miller a spus că regretă că Israelul, aliat al SUA, nu a putut fi reprezentat la întâlnirea de vineri, din cauza Paştelui evreiesc.

„Regretăm pierderile umane de astăzi. Cerem celor implicaţi să ia măsuri în scăderea tensiunilor şi reducerea riscului unor noi confruntări”, a spus Miller, care a precizat că aceste proteste sunt folosite  pentru a incita la violenţe.

Familiile şi-au adus copiii în taberele aflate la câteva sute de metri de bariera de securitate israeliană faţă de enclava condusă de Hamas.

Sute de tineri palestinieni au ignorat apelurile organizatorilor protestului şi ale armatei israeliene de a sta departe de frontieră.

Armata a transmis că a deschis focul doar asupra celor care au încercat să saboteze gardul de securitate al frontierei - au fost lansate cauciucuri în flăcări şi aruncate pietre.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a spus într-un comunicat că Israelul este responsabil de violenţe şi a declarat sâmbătă zi de doliu naţional.