/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Moldova nu va mai produce băuturi alcoolice cu denumirea de „șampanie”, „cognac” şi „cahor”

31 martie 2018, ora 08:00

Conform Acordul de Asociere, semnat în anul 2014, Republica Moldova a beneficiat de o perioadă de grație de cinci ani, timp în care producătorii urmau să ajusteze producția autohtonă la standardele UE.

„Vreau să menționez că înregistrarea IGP „Divin”, categoria de produs „divin” va fi substituită cu „rachiu de vin”, a specificat Secretarul de stat, Vasile Luca. De asemenea, oficialul, a adăugat că pe parcursul ultimilor cinci ani, puțini dintre producători au ținut cont de rigorile impuse.

Potrivit Acordului semnat cu UE, Republica Moldova trebuie să asigure un grad înalt de protecție a peste 3,2 mii de indicații geografice europene pentru produsele alimentare, vinuri şi băuturi alcoolice. Scopul documentului este de a spori protecția consumatorilor, astfel încât aceștia să nu fie induși în eroare referitor la locul de proveniență a produselor.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, atenționează, că în conformitate cu legislația, din 1 aprilie curent, organismele de certificare nu vor mai produce certificate cu mărci străine, iar orice încercare de comercializare și export a acestora va fi pedepsită conform legii.

Amintim, în Republica Moldova sânt utilizate denumiri alternative pentru următoarele: „șampanie”- vin spumant, „coniac”- divin şi „cahor”- pastoral.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram