/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Parada moțiunilor în Parlament. Ministra Sănătății a scăpat de audierile deputații: „Astăzi s-a dovedit că asistăm la o farsă. Circul continuă”

missing
30 martie 2018, ora 18:31

Marian Lupu a menționat că a studiat experiența socialiștilor și susține moțiunile înaintate sunt o repetare de nul trecut: „Nu contest dreptul juridic, însă nu pot fi de acord cu partea de conținut. Această a doua paradă a moțiunilor simple se întâmplă într-un context electoral. Este o acțiune speculativă de interes electoral”.

Democratul a menționat că fracțiunea PDM nu va participa la audierile ministrului Sănătății și că părăsesc sala: „Potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, lipsa de cvorum în cazul examinării moțiunii se consideră a fi picată.”

Inițiativa a fost susținută și de popular europeni.

„În numele grupului PPEM, vreau să anunț că socialiștii utilizează în permanență două tactici, înaintarea moțiunilor simple și părăsirea sălii de ședințe sub formă de protest. Pentru a nu face jocul socialiștilor, nu vom participa la dezbateri”, a declarat Eugen Carpov.

Mai în glumă, mai în serios, președintele Parlamentului a menționat: „Dacă toți democrații se vor duce, cine o să vă dea cuvântul?”.

Astfel, după părăsirea celor două fracțiuni parlamentare, din lipsă de cvorum, moțiunea simplă a fost respinsă.

„Conform aceleași jurisdicții constituționale, moțiunea simplă reprezintă un act asupra activității Guvernului. Este o posibilitate de a aborda unele probleme sensibile. Până la alegeri mai este mult, iar voi retrăiți de fiecare dată. Considerăm părăsirea ședinței drept o frică față de popor. Considerăm că guvernarea se teme să discute anumite probleme”, a replicat socialistul Vlad Batrâncea.

„Astăzi s-a dovedit că asistăm la o farsă. Circul continuă. Democrații s-au înțeles cu autorii. Faptul că au ieșit din sală înseamnă lașitate”, a menționat și liberalul Ion Apostol.

„Asistăm la niște jocuri politice. Ne pare rău că nu am putut să discutăm constructiv și să venim cu unele propuneri”, a spus și Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM.

„Nota actualei guvernări o dau cetățenii prin sondaje. 95% spun că direcția nu este corectă. Cum nu ar încerca guvernarea să fugă de responsabilități, va răspunde mai devreme sau mai târziu. Regretă că azi v-ați speriat”, a adăugat Elena Bodnarenco, secretar al fracțiunii PCRM.

Președintele Parlamentului a menționat că regulamentar, fracțiunile pot lua decizia de a părăsi sala: „Ați luat și voi de mai multe ori astfel de decizii. Este și asta o decizie politică pentru a dejuca planurile opoziției”.

Menționăm că PSRM a înaintat o moțiune simplă împotriva politicii realizate de Ministerul Sănătății pe 16 martie. În proiectul moțiunii se menționează problemele depistate în domeniul sănătății, inclusiv acordarea asistenței medicale specializate cu întârziere, diagnosticarea tardivă a bolilor, stabilirea incorectă a diagnosticului medical, starea învechită a echipamentelor medicale, insuficiența specialiștilor în domeniu etc. Prin dispozitivul moțiunii, autorii au solicitat realizarea unui control asupra activității ministerului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram