Diplomați din 14 țări europene, convocați de MAE-ul rus pentru a-și retrage reprezentanți din Rusia. Moldova este trecută cu vederea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul rus al Afacerilor Externe a convocat vineri ambasadori și alți reprezentanți diplomatici ai țărilor care au expulzat diplomați ruși în urma cazului Serghei Skripal – fostul agent rus otrăvit la 4 martie în Marea Britanie, acțiune atribuită de Londra Moscovei. După cum relatează Sputniknews, MAE-ul rus a convocat reprezentanți diplomatici din 14 țări europene, respectiv Italia, Polonia, Olanda, Albania, România, Ucraina, Cehia, Belgia, Letonia, Lituania, Macedonia, Croația, Suedia, Danemarca, plus Australia. Moldova care a decis și ea expulzarea a trei diplomați ruși, nu se regăsește printre cei convocați.

Potrivit presei, diplomații străini au fost convocați pentru a li se înmâna câte o notă de protest și a fi înștiințați asupra măsurilor de represalii, după ce statele enumerate au expulzat diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Astfel, Marea Britanie trebuie să reducă într-un termen de 30 de zile numărul de reprezentanți ai Ambasadei și consulatelor sale în Rusia până la nivelul la care se ridică numărul de membri ai personalului diplomatic rus din Marea Britanie, a precizat Ministerul de Externe al Rusiei după ce l-a convocat pe ambasadorul Marii Britanii, Laurie Bristow.

Nu a fost dezvăluit numărul exact de membri ai personalului care trebuie să părăsească Ambasada britanică.

Rusia a anunţat, de asemenea, că mai multe ţări trebuie să expulzeze diplomaţi, în condiţiile în care Moscova continuă seria de contramăsuri ca răspuns la valul de expulzări de diplomaţi ruşi decise în această săptămână de peste 20 de ţări.

Potrivit agenţiei ruse Sputnik, Moscova a cerut deocamdată expulzarea a patru diplomaţi germani, patru diplomaţi polonezi, trei diplomaţi cehi, trei diplomaţi lituanieni, doi diplomaţi italieni, doi diplomaţi olandezi, şi câte un diplomat finlandez, suedez, leton, georgian, precum şi un ataşat militar eston.

Aceste expulzări survin după ce ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a atenţionat că va expulza diplomaţi din cele 25 de ţări care au expulzat diplomaţi ruşi după ce şi-au exprimat susţinerea pentru acuzaţiile formulate de premierul britanic Theresa May privind implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în oraşul Salisbury din sudul Marii Britanii.

Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul SUA, pentru a-l anunţa că a decis expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg. Decizia Rusiei este un răspuns dat măsurilor similare pe care Washingtonul le-a luat împotriva Moscovei într-un gest de solidaritate manifestat de SUA faţă de Marea Britanie în urma otrăvirii fostului agent rus şi a fiicei sale.

SUA au expulzat anterior 60 de diplomaţi ruşi şi au dispus închiderea consulatului Rusiei de la Seattle. Preşedintele american Donald Trump a autorizat această expulzare de diplomaţi ruşi fără precedent, chiar şi comparativ cu perioada Războiului Rece. Până recent, Trump a adoptat un ton în general conciliant faţă de omologul său rus Vladimir Putin, în timp ce oficiali ai administraţiei sale au denunţat în mai multe rânduri acţiunile Moscovei, iar secretarul american al apărării, Jim Mattis, a încercat să liniştească aliaţii îngrijoraţi ai Washingtonului.

Potrivit dpa, ambasadorul german Ruediger von Fritsch a declarat, după ce a fost convocat la ministerul rus, că „Germania este în continuare interesată să aibă bune relaţii cu Rusia”. „Rămânem deschişi dialogului”, a spus el.

„În contextul incidentului grav care a avut loc în Salisbury, este de datoria guvernului rus să facă orice ar putea aduce claritate şi transparenţă şi să răspundă la întrebări legitime”, a adăugat Von Fritsch.

Marea Britanie a expulzat luna aceasta 23 de diplomaţi din cauza acestui scandal. La rândul său, Rusia a expulzat acelaşi număr de diplomaţi britanici.

De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu membrii Consiliului de Securitate cu privire la măsurile reciproce care sunt implementate după expulzarea de diplomaţi ruşi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...