/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

ZDG: Declarațiile lui Plahotniuc din dosarul tentativei de omor asupra sa

missing
30 martie 2018, ora 16:48

Declarațiile apar în sentința de condamnare a lui Iurii Parhomenco, unul din membrii grupării care ar fi pus la cale lichidarea liderului democrat.

În fața procurorilor, Plahotniuc a mai declarat că nu-i cunoaşte pe cei reţinuţi pentru tentativa de omor asupra sa, iar despre Caramalac ar fi auzit „din mass-media” că este acuzat de organele de drept de comiterea mai multor infracţiuni, fiind anunţat în căutare.

Motivul săvârșirii unui atentat la viaţa sa, consideră Plahotniuc, „ar putea fi legat de activitatea sa prin care de multe ori a susţinut public acţiunile organelor de stat ce ţin de combaterea infracţionalităţii”.

Totuşi, a declarat liderul PDM, comiterea infracţiunii nu i-a cauzat daune, motiv din care a refuzat să fie recunoscut ca parte vătămată.

Primele informaţii despre tentativa de omor a lui Vladimir Plahotniuc au apărut pe 7 aprilie 2017, când Ministerul de Interne al Ucrainei anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că, în comun cu poliţiştii de la Chişinău, au dejucat o încercare de asasinare a „celui mai mare oligarh moldovean, Vlad Plahotniuc”. Iniţial, poliţia de la Chişinău nu a oferit vreo reacţie, anunţând un briefing de presă abia pentru a doua zi – 8 aprilie. Veniţi în faţa jurnaliştilor, Ion Iachimov, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Vitalie Busuioc, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), şi un reprezentant al organelor de stat ale Ucrainei au anunţat că Vlad Plahotniuc a fost ţinta unei tentative de omor la comandă în schimbul sumei de 200 de mii USD, comanditarii fiind doi cetăţeni ai R. Moldova, unul dintre care se afla la Moscova. Oamenii legii anunţau că, pe acest caz, au fost reţinute 8 persoane pe teritoriul R. Moldova şi 9 în Ucraina.

La un an de la reţinerea celor 8 persoane acuzate de organizarea unei tentative de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), o singură persoană a fost condamnată, în timp ce alţii ar putea fi eliberaţi dacă nu va fi pronunţată o sentinţă de condamnare până pe 7 aprilie, curent, atunci când se împlineşte un an de la plasarea acestora în arest preventiv, termen peste care, potrivit legii, nicio persoană nu poate fi deţinută în lipsa unei sentinţe de judecată. Singurul condamnat de până acum, Iurii Parhomenco, şi-a recunoscut vina şi a făcut mărturii despre modul în care urma să aibă loc atacul cu grenade asupra clădirii Global Business Center (GBC), în care îşi avea biroul Vladimir Plahotniuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram