GENDERDOC-M a stabilit data și programul Pride-ului din acest an: Va avea mai multă culoare și va include evenimente noi

Pride-ul din anul curent va avea mai multă culoare, va include evenimente noi, dedicate aniversării a 20 de ani de la fondarea organizației și va implica mai multe persoane heterosexuale, anunță GENDERDOC-M. Evenimentul este planificat pentru perioada 16-20 mai.

”Am invitat și în anii precedenți persoane heterosexuale, dar ne propunem să fie mai multe în acest an. Vrem să organizăm un Pride prietenos pentru toată lumea”, a explicat directoarea executivă a GENDERDOC-M, Anastasia Danilova.

În data de 16 mai va avea loc ceremonia de deschidere a săptămânii Pride-ului. La eveniment vor fi invitați ambasadori, printre care cei ai Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii, Suediei, Olandei. Precum și jurnaliștii interesați de eveniment.

”Am contactat responsabili din Intergrupul LGBT din Parlamentul European și am discutat despre participarea la Pride a deputaților din Parlamentul European. Evident vor participa și persoane din organizațiile partenere din alte țări. În acest an, în premieră, aveam o bursă pentru persoane din Ucraina, România sau Belorusia, care nu sunt membri ai organizațiilor partenere, dar care și-ar dori să participee la Pride-ul din Chișinău”, a declarat Danilova.

În cea de a doua zi a Pride-ului se va organiza un tur Queer al orașului Chișinău, cu autobuzul. Turul conține istorii personale povestite la persoana întâi de membrii comunității LGBTQI+ din Chișinău și istorii despre manifestații publice, instituții și locuri de întâlnire ale persoanelor din comunitate.

În aceeași zi vor urma discursuri publice ale persoanelor heterosexuale, care vor povesti despre experiența personală de interacțiune cu persoanele LGBT, despre depășirea fricilor și despre schimbarea atitudinii.

Ziua de 18 mai va fi dedicată Conferinței regionale a activiștilor/telor din țările Parteneriatului estic din UE și Rusia. Iar seara va fi organizată serata demnității, la care, tradițional se oferă premii persoanelor din comunitate sau celor prietenoase comunității și care s-au remarcat pe parcursul anului.

La data de 20 mai va fi organizat cel mai colorat târg al anului. Pride Park va fi și în acest an găzduit de hostelul Funky Mamaliga. Aici va fi afișată o expoziție de fotografii și o bibliotecă vie a gay-ilor de vârsta a treia. Participanții vor putea juca jocuri sociale, își vor putea verifica gratuit statutul HIV și vor putea scrie în tradiționalul cub negru, însă de data aceasta nu va fi vorba de frici, mesajele vor fi diferite.

În comparație cu anul trecut, Marșul Solidarității anul acesta va avea loc sâmbătă, 19 mai, dar nu duminică. În acest an participanții vor veni cu un mesaj deosebit, despre care organizatorii vor comunica mai târziu.

 Anastasia Danilova a spus că mulți oameni din comunitate se tem, în continuare, să iasă la marș sau să vorbească deschis despre orientarea lor sexuală.

”Totuși pentru persoanele LGBT marșurile sunt un fel de terapie. ”Pride” se traduce din engleză ca „mândrie”, dar aici e vorba de mândrie ca antonim al cuvântului rușine. Atunci când ieși la marș declari că nu îți este rușine că ești așa cum ești. Nu îți este rușine să fii sincer, să fii tu însuți”.

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M a fost fondat la 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) în Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.