Linkuri accesibilitate

Bulgaria nu se va alătura valului de expulzări de diplomați ruși, provocat de cazul Skripal


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Bulgaria nu se va alătura valului de expulzări de diplomați ruși, provocat de cazul Skripal, fostul agent dublu rus care a fost otrăvit, împreună cu fiica sa, cu un agent neurotoxic, produs pentru armata sovietică în timpul Războiului Rece. Tentativa de omor a avut loc în sudul Angliei, iar guvernul de la Londra susține că Rusia este în spatele atacului.

La Sofia, premierul Boiko Borisov a argumentat că Bulgaria, care deţine președinția rotativă a Consiliului UE, trebuie să menţină deschis dialogul cu Rusia, în contextul escaladării tensiunilor dintre Occident şi Moscova. Borisov și-a exprimat solidaritatea cu Marea Britanie dar a mai declarat că pentru expulzarea de diplomați ar fi nevoie de mai multe dovezi. Peste 25 de țări, între care Statele Unite, țări din UE și țări din fostul spațiu sovietic precum R.Moldova, Ucraina și Georgia, au decis expulzarea a circa 150 de diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Între timp, agenția TASS a informat că ambasadorii țărilor care au decis să expulzeze diplomați ruși au fost convocați la ministerul de externe de la Moscova unde le sunt înmânate note de protest. Vor fi anunțate și măsurile cu care va răspunde Moscova.

XS
SM
MD
LG