Majoritatea parlamentară a părăsit ședința „în semn de protest”, față de moțiunile PSRM. În lipsă de cvorum, ședința a fost închisă, iar moțiunea – consumată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea parlamentară, formată din fracțiunea Partidului Democrat și a grupului Partidului Popular European din Moldova, a părăsit ședința de azi a Parlamentului, iar astfel, ședința a fost închisă în lipsă de cvorum, moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul sănătății și protecției sociale, realizate de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, fiind considerată picată. Opoziția a criticat decizia, considerând a fi un pas politic greșit al guvernării.

Este de menționat că pe ordinea de zi a ședinței de astăzi se regăseau doar două subiecte, audierea raportului cu privire la activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) pe parcursul anului 2017, precum și moțiunea simplă depusă de deputații socialiști. Astfel, după audierea raportului, președintele Parlamentului, Andrian Candu a invitat-o pe ministrul Svetlana Cebotari la tribuna Parlamentului. Concomitent, președintele fracțiunii democrate, Marian Lupu, a solicitat să intervină „de procedură”.

Acesta a menționat că a studiat minuțios experiența în acest sens în activitatea Parlamentului și a atras atenția că „această paradă a moțiunilor nu este altceva decât o simplă repetare, un copy-paste tras la indigo, din experiența anului trecut”. „Nu contest dreptul juridic al colegilor noștri, fiindcă ei acționează în strictă conformitate cu normele regulamentare inițiind asemenea moțiuni, însă unde nu pot fi de acord este partea de conținut. Fiindcă această a doua paradă a moțiunilor se întâmplă într-un context politic foarte clar, în ajunul alegerilor pentru municipiul Chișinău și cel puțin eu, cât și colegii din fracțiunea PDM vedem aici un sens deja deloc ascuns. Este o acțiune speculativă, de interes politic, electoral, ori, noi nu dorim să participăm în cadrul unor asemenea acțiuni”, a declarat Lupu, anunțând părăsirea ședinței.

La fel, Marian Lupu a îndemnat și colegii din majoritatea parlamentară să le urmeze exemplul

„Pe final, vreau să atrag atenția tuturor colegilor la efectele juridice a unui asemenea pas. Potrivit jurisprudenței Curții Constituționale care a fost aplicată de mai multe ori aici, în această sală, lipsa de cvorum în cadrul examinării pe ordinea de zi a moțiunii fie simple, fie de cenzură, se consideră a fi picată dacă în sală nu este prezent cvorumul”, a conchis Lupu.

Imediat, președintele grupului parlamentar popular-european, Eugen Carpov, a atras atenția că „socialiștii utilizează două tactici, înaintarea moțiunilor simple și părăsirea sălii de ședință în formă de protest”. „Chiar ieri am văzut că PSRM a părăsit ședința în plen pentru că a considerat necesar să facă acest lucru. Eu cred că metodele respective sunt valabile și pentru alte fracțiuni și grupuri parlamentare. Din acest motiv, pentru a nu face jocul Partidului Socialiștilor, noi nu vom participa la dezbaterea acestei moțiuni”, a declarat Carpov.

Cu toate acestea, după ce PD și PPEM au părăsit sala de ședință, președintele Parlamentului, Andrian Candu, rămas de unul singur în prezidiu, a ținut să verifice prezența în sală, constatând că în sală se aflau doar 36 de deputați și nu există cvorum.

Înainte de a închide ședința, acesta a dat posibilitatea fracțiunilor să se expună, iar astfel, liberalul Ion Apostol a menționat că astăzi s-a dovedit încă odată că „asistăm la o farsă”. „Farsa continuă, guvernarea împreună cu autorii moțiunii s-au înțeles pentru a atrage atenția cetățenilor de la problemele care sunt în societate. Și faptul că au ieșit din sală demonstrează lașitatea și complicitatea cu Partidul Socialiștilor”, a afirmat liberalul.

Liberal-democratul Tudor Deliu a spus că este nevoit să constate asistarea la unele jocuri politice, iar guvernarea „încearcă să se justifice de criticile opoziției, uitând că există subiecte care ar trebui examinate fără partizanat politic”. „Sistemul de sănătate și cel de protecție socială trebuie analizate exclusiv prin prisma criticii impactului pe care îl au asupra cetățenilor, a problemelor care există și afectează viața lor de zi de zi”, a mai spus președintele fracțiunii PLDM.

Nu în ultimul rând, comunista Elena Bodnarenco, a menționat că nota actualei guvernări, poporul Republicii Moldova o oferă în cadrul sondajelor de opinie, iar „95% consideră că țara se mișcă într-o direcție greșită; 75% din cetățenii țării trăiesc sub nivelul minim de consum; 5.000 de angajați medicali au depus cereri de demisie”. „Oricum ar încerca actuala guvernare să scape de răspundere, pentru ceea ce fac ei cu poporul Moldovei, oricum va trebui să răspundă mai devreme sau mai târziu, iar alegerile vor arăta cât de clară va fi această notă”, a declarat Bodnarenco.

Deja de la tribuna din sala de presă a Parlamentului, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a calificat argumentarea guvernării drept una „extraordinară”. „Nu e destul că ne închid nouă microfonul, dar au mai luat o decizie, guvernarea, majoritatea parlamentară boicotează ședința, atunci când ministrul respectiv era deja la tribună. Se tem de propriul popor, nimic altceva. Credem că această guvernare are o frică nemaipomenită de propriul popor, pentru că acele legi elaborate de ei sunt în detrimentul poporului”, a argumentat Greceanîi, precizând că fracțiunea PSRM o să utilizeze și în continuare opțiunea moțiunilor simple, „indiferent care este rezultatul, ca tot poporul moldovenesc să cunoască cine sunt ei în realitate și ce fel de politici promovează acei care se numesc majoritate parlamentară”.

„Conform jurisdicției constituționale, opoziția are tot dreptul, în semn de protest să părăsească ședința plenară a Parlamentului, iar atunci când guvernarea părăsește sala se numește deja obstrucționarea Parlamentului, blocarea activității Parlamentului Republicii Moldova, ori este această obligație directă a Parlamentului să asigure funcționarea și cvorum în sala de ședințe a Parlamentului. Ei se tem de o discuție sinceră și deschisă, ei nu au argumente, nu pot răspunde la acele întrebări pe care le-am pregătit noi și argumentarea lor este una ridicolă”, a conchis subiectul deputatul Vlad Bătrîncea.

Este de menționat că pentru prima dată, procedeul consumării unei chestiuni prin lipsă de cvorum a fost utilizat în ianuarie 2016, atunci când Parlamentul urma să-i ofere vot de încredere candidatului la funcția de premier Ion Sturza, înaintat de președintele de atunci al țării, Nicolae Timofti. Atunci, Andrian Candu a constatat lipsa de cvorum la ședință, iar astfel, tentativa de numire a cabinetului de miniștri drept una „consumată”.

Total diferit însă majoritatea parlamentară s-a comportat atunci când urma a fi pusă la vot moțiunea simplă în privința ministrului Chiril Gaburici, prima dintre cele trei depuse până acum în acest an de PSRM. Atunci, după ce PSRM și alte fracțiuni de opoziție au părăsit sala de ședințe, președintele Parlamentului, Andrian Candu a fost nevoit să amâne de câteva ori ora votării, pe motivul lipsei de cvorum în sala de ședințe. Astfel, după ce un minim de 51 de deputați au fost prezenți în sală, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a pus la vot moțiunea simplă care însă nu a adunat niciun vot. Aceasta însă nu l-a împiedicat pe Candu să jubileze, declarând că este pentru prima dată când „o moțiune simplă nu are niciun vot”, iar asta denotă „cât de falsă și rea a fost făcută această moțiune că și cei autori care au avut-o au fugit de rușine”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...