Şeful Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică a propus ca proiectul de lege să fie examinat în a doua lectură la o altă şedinţă. Asta după ce ieri au existat discuţii în cadrul comisiei.

„Au fost examinate foarte rapid nişte amendamente şi s-a introdus inclusiv modificări prin acest proiect la legea cetăţeniei. Sunt mai multe aspecte care nu au fost avizate nici de Guvern şi nici de Centrul Naţional Anticorupţie a acestor amendamente”, a declarat deputatul PL Roman Boţan.

„Autorii nici nu mai pot să îi întreb, ce să îi mai întreb dacă suntem în lectura a doua. Dumneavoastră sunteţi deja cel care administraţi întregul proces, dar înţeleg că este raport şi este majoritatea membrilor comisiei care au votat într-un fel”, a spus Andrian Candu, deputat PD, preşedintele Parlamentului.

„Majoritatea membrilor comisiei au votat, eu am votat împotrivă, deşi administrez acest proces. Eu fac trimitere la legea integrităţii care prevede ca ceea nu ţine de concept în cazul în care sunt amendamente să fie examinate şi expertizate repetat de către CNA. Această procedură durează doar 10 zile, dar astfel vor fi excluse toate dubiile”,  a adăugat Boţan.

Deşi solicitarea nu a fost susţinută, Roman Boţan a propus repetat amânarea.

Fără alte intervenţii, documentul a fost susţinut cu 54 de voturi în lectură finală. În timpul votului, unul dintre autori, Constantin Ţuţu, vorbea la telefon. Printre altele, proiectul prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

Amintim că iniţiativa legislativă a fost prezentată acum o lună de către deputatul PD Constantin Ţuţu. Chiar dacă a citit totul de pe foaie, a făcut mai multe greşeli de exprimare. Atât conţinutul proiectului, cât şi maniera de prezentare a acestuia a provocat întrebări din partea opoziţiei. Atunci, deputata PLDM Maria Ciobanu l-a îndemnat pe Constantin Ţuţu să facă exerciţii de lectură înainte de a veni la tribuna centrală. Pentru acest fapt, a fost criticată de către colegul de partid al lui Ţuţu, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

În seara acelei zile, Maria Ciobanu a primit o ameninţare la telefon, care a sunat în felul următor: "Dacă mai deschizi gura măcar o singură dată în Parlament, va fi pentru ultima dată." Ciobanu a depus ulterior o plângere la Procuratura Generală. Constantin Ţuţu nu a venit cu vreo reacţie. În aprilie 2012, actualul deputat PD a fost implicat într-o încăierare cu focuri de armă lângă un restaurant din apropierea oraşului Orhei, în urma căreia a murit Alexei Veretco, de 42 de ani.

După ce persoana care l-ar fi omorât pe Veretco s-a predat, ceilalţi trei suspecţi, inclusiv Ţuţu, au fost scoşi de sub urmărire pentru omor, fiind, în schimb, cercetaţi penal pentru huliganism. Procesul de judecată este în desfăşurare.