Centrul pentru Politici și Reforme: “Arena Chișinău” – un proiect netransparent

Centrul pentru Politici și Reforme susține că proiectul construcției primei săli polivalente “Arena Chișinău”  este unul netransparent.

Potrivit CPR, proiectul “Arena Chișinău” a apărut pe neașteptate în spațiul public, stârnind mai multe întrebări legate de modul în care acesta a devenit o prioritate pentru cetățenii Republicii Moldova, modul cum au fost alocate finanțarea și terenul, dar și mai multe alte procese ce țin de transparența decizională și consultarea populației, care au fost ignorate.

“CPR își manifestă îngrijorarea și față de pașii ulteriori ai proiectului: elaborarea caietului de sarcini, selectarea investitorului, prevederile contractului și implementarea parteneriatului public-privat propriu-zis“, se arată într-un comunicat al platformei.

Mai mult, CPR consideră că acest proiect PPP trebuie oprit și reinițiat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de 100 milioane euro. În acțiunea 13, din Memorandumul de asistenţă macro-financiară de 100 milioane euro, Republica Moldova s-a obligat să îmbunătățească legislația cu privire la Parteneriatele Public-Private.

“La doar o săptămână de la anunțarea grandiosului proiect ”Arena Chișinău”, Parlamentul deja votează alocarea terenului de 70 de hectare de pământ, lângă comuna Stăuceni. Tot atunci, cetățenii află că 200 milioane lei  deja au fost planificați pentru bugetul 2018, iar autoritățile promit terminarea proiectului într-un an. Această grabă sugerează intenția de a încălca procedurile care asigură transparența luării deciziilor, consultărilor publice obligatorii, eficiența utilizării banilor publici și ocrotirea mediului“, mai arată CPR.

Având în vedere lipsa transparenței în acest proces până acum, CPR își manifestă îngrijorarea față de evoluția acestui proiect, mai ales în selectarea investitorului, dar și de pașii ulterior din cadrul acestui parteneriat public-privat.

Din aceste motive, CPR Moldova s-a adresat către Ministerul Economiei și Infrastructurii să prezinte toate documentele produse la etapele anterioare de preparare a proiectului.

Reamintim că ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că lucrările de proiectare și construcție a complexului polivalent Arena Chișinău vor avea statut de lucrări de interes național. 

Potrivit studiului de pre-fezabilitate ”Arena Chișinău” va avea o capacitate de 3000-5000 de locuri, 800-1200 de locuri de parcare și va putea găzdui diferite evenimente sportive, dar și conferințe, expoziții sau concerte. Construcția va avea, de asemenea, o piscină olimpică, terenuri de tenis, facilități pentru spa și fitness.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.