(foto) Centenarul Marii Uniri a fost marcat printr-un recital poetic la „ARS Adolescentina 2018”

IMG_6419

Una din activităţile intelectuale importante dedicate Centenarului Marii Uniri a fost şi recitalul poetic din cadrul Concursului Republican de Creaţie al Tinerei Generaţii „ARS ADOLESCENTINA – 2018”, care s-a desfăşurat duminică la Biblioteca Publică „Ovidius” din capitală. Tinerii din întreaga ţară au demonstrat că doar prin unire putem făuri viitorul.

Deja de 18 ani se desfăşoară Concursul Republican de Creaţie al Tinerei Generaţii „ARS ADOLESCENTINA”, iniţiatoarea şi organizatoarea căruia este redactorul-prezentator Zina Izbaş. Radio Moldova în parteneriat cu Biblioteca „Ovidius” din capitală şi cu sprijinul Asociaţiei „Acţiunea 2012″, a dlui Alexei Păluţă, preşedintele Asociaţiei TIGHINA, a Institutului „Fraţii Golescu” din România au organizat recent etapa recital poetic, care a fost consacrată Centenarului Marii Uniri. Ediţia din acest an a avut drept generic versurile poetului Grigore Vieru: „Trei culori şi-o singură fiinţă – românească”. La concurs au participat tinerii declamatori de la gimnaziile şi liceele din republică. La categoria vârsta mică au concurat 23 de elevi din clasele a VII-a – a IX-a, iar la cea mare 23 de elevi din clasele a X-a a XII-a. Concurenţii au fost apreciaţi de un juriu de specialitate: artista emerită Angela Cărăuş, actriţă la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi Cristian Perepeliuc, actor la teatrul GenezaArt, plus Viorica Moraru, şefa serviciului pentru COPII la Biblioteca „OVIDIUS”.

IMG_6419

Recitalul poetic a fost încununat cu 22 de premii, jumătate pentru elevii de la gimnazii şi cealaltă jumătate pentru liceeni. Acestea au fost decernate în felul următor:  Premiul cel mare – excursie vara în România, diploma Institutului „Fraţii Golescu” şi albumul enciclopedic despre 100 de români celebri de pretutieni; locul 1 – 400 lei; două locuri 2 – câte 300 lei; trei locuri 3 – câte 200 de lei și patru mențiuni a câte 100 de lei. Premiile au fost însoţite de câte un set de carte şi diplomă. Ceilalţi elevi au fost distinşi cu diploma de participare şi câte un set de carte.

Juriul a fost multumit și plăcut surprins de curajul și talentul pe care l-au demonstrat participanții: „Nu vă plângeți, fiți puternici. Aveți spirit, aveți nerv ”, i-a îndrumat pe elevi, actorul Cristian Perepeliuc.

IMG_6432

Aşadar, conform deciziei juriului, la categoria gimnaziu Premiul Mare i-a revenit elevului Alexandru Cheltuială, cl. a VI-a de la Gimnaziul Nr 93 din s. Hulboaca. Pe locul I s-a clasat Ariadna Pricinoc, elevă în cl. a IX-a la LT „Ştefan cel Mare şi sfânt” din or. Grigoriopol; locul II – Cristian Bordeian, cl. a IX-a de la LT „P. Rareş” din Soroca şi Irina Cojocaru, cl. a IX-a la LT „Iulia Hasdeu” din capitală. La categoria liceu Premiul Mare ia revenit elevei Cristina Gangan, elevă în cl a XII-a la LT „George Călinescu” din Chişinău. Pe locul I s-a clasat Teodora Postovan, cl a XII-a de la LT „B. P. Hasdeu” din Drochia, iar pe locul II – Daniela Furtună, cl a XII-a de la acelaşi liceu şi Elena Chiosa, cl. a XI-a, elevă la LT „Mihail  Sadoveanu” din Hânceşti.

Prin varietatea textelor literare prezentate elevii din clasele de gimnaziu şi liceu au demonstrat încă o dată că dragostea de partrie nu se afişează pe loc steril, ci se trăieşte profund şi se simte cu tot sufletul.

IMG_6462 IMG_6474 IMG_6498 IMG_6506

Sergiu ŞTEFAN

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente