(foto) O sculptură de Constantin Brâncuşi a fost scoasă la licitaţie în New York. Este evaluată la 70 de milioane de dolari

constantin brancusi

„La Jeune fille sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)”, o sculptură unică realizată de Constantin Brâncuşi, evaluată la 70 de milioane de dolari, va fi scoasă la vânzare pe 15 mai, la Licitaţia de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Christie’s la New York.

Soţii Elizabeth şi Frederick Stafford – o tânără originară din New Orleans, SUA, şi un migrant evreu din România – se aflau la Paris, în 1955, când au cumpărat sculptura direct de la artist, pentru suma de 5.000 de dolari, scrie bloomberg.com.

În prezent, sculptura, realizată în 1932, cu o înălţime de aproximativ 79 de centimetri, lucrată în aramă, este evaluată de experţi la 70 de milioane de dolari.

Sculptura – care reprezintă capul unei femei cu părul strâns într-o coadă de cal – este scoasă la licitaţie de copiii cuplului, care intenţionează ca o parte din profitul obţinut în urma vânzării să fie folosit pentru mai multe acţiuni caritabile.

Jeune-Fille
exploregram.com

Lucrarea de artă a fost inspirată de Nancy Cunard, o frumoasă activistă pentru drepturile civile şi jurnalistă de război, moştenitoarea unei bogate familii din Marea Britanie şi care a jucat tenis cu scriitorul Ernest Hemingway şi a fost muza artistului suprarealist Andre Breton.

Potrivit copiilor cuplului Stafford, sculptura a fost cumpărată ca un cadou pentru a 28-a aniversare a lui Elizabeth.

Sculptura a făcut parte dintr-o colecţie mai mare de obiecte de artă pe care soţii Stafford au împrumutat-o, în 1978, Metropolitan Museum of Art din New York, unde a rămas pentru următorii 40 de ani.

Experţii casei Christie’s speră să doboare recordul de preţ pentru o operă a lui Brâncuşi, stabilit anul trecut prin vânzarea lucrării din bronz „La muse endormie” (1913), pentru suma de 57,4 milioane de dolari.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente