Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Captură toxică, în valoare de…

Captură toxică, în valoare de peste 10 mln de lei, depistată de către oamenii legii

Oamenii legii au depistat, în această dimineață, mercur în valoare de circa 10 milioane de lei – introdus ilegal în R. Moldova de către o grupare criminală.

Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au documentat activitatea unei grupări criminale specializate în comercializarea ilegală a substanțelor chimice, otrăvitoare (mercur), în proporții deosebit de mari, pe care le-au introdus ilegal prin contrabandă pe teritoriul R. Moldova, se arată într-un comunicat de presă emis de SIS.

„În rezultatul perchezițiilor efectuate astăzi, 29 martie, au fost depistate și ridicate substanțele chimice deținute ilegal de către infractori și anume, mercur în cantitate de aproximativ 20 de kg, cu valoarea estimată la circa 10 milioane de lei. Totodată, au  fost reținuți 2 membri activi ai grupării criminale, cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani”, anunță oamenii legii.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcare a regulilor de circulație a substanțelor toxice și contrabandă în proporții deosebit de mari făptuitorii riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Menționăm că mercurul şi compuşii săi reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global, dat fiind faptul că poate afecta serios sănătatea creierului şi a sistemului nervor în general, mai ales în cazul tinerilor. Mercurul este  toxic mai ales pentru sistemul nervos central şi periferic. Inhalarea vaporilor de mercur poate produce efecte nefaste atât la nivelul sistemului nervos, cât şi asupra celui digestiv şi imunitar, asupra plămânilor şi rinichilor, ba, mai mult, poate fi fatală. De la 1 ianuarie 2021, în R. Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur, după ce Parlamentrul a ratificat Convenţia de la Minamata cu privire la Mercur pe 30 martie 2017.

Cu toate că R. Moldova nu produce mercur, anual, pe piața internă ajung mai multe produse cu conținut de mercur, cum ar fi tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare, care, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, prezintă un risc sporit.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, în anul 2014, pe piața R. Moldova au ajuns aproximativ două milioane de lămpi și becuri cu conținut de mercur, circa 15 tone de baterii cu conținut de mercur, dar și 180 000 de termometre medicale, majoritatea fiind procurate pentru uz casnic.