Armașu: Au fost îndeplinite toate condițiile pentru prima tranșă din asistența de 100 de milioane de la UE

Moldova a îndeplinit cele 10 condiţionalităţi pentru a primi prima tranşă din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Asigurările vin din partea ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu. Oficialul a declarat la ședința Consiliului parlamentar pentru Integrare Europeană că UE va fi informată în scurt timp despre acest lucru. Mai mult, au fost îndeplinite şi o parte din condiţiile pentru acordarea celorlalte două tranşe.

„Am să vin să clarific lucrurile, aşa calm, ca să liniştesc toată lumea. Noi vom primi suportul sub formă de asistenţă macrofinanciară. Noi vedem un orizont de timp, practic pentru săptămâna viitoare, noi cred că putem să raportăm Bruxelles-ului că nu mai există careva restanţe pentru tranşa I”, a spus ministrul.

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Debursările se vor face în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii negociate cu Uniunea Europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.