/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Experți, despre „Arena Chișinău”: Un proiect netransparent, care va alimenta în continuare corupția din R. Moldova

missing
29 martie 2018, ora 17:20

Astfel, CPR își manifestă îngrijorarea și față de pașii ulteriori ai proiectului: elaborarea caietului de sarcini, selectarea investitorului, prevederile contractului și implementarea parteneriatului public-privat propriu-zis. „Fiecare din aceste fapte sunt indicatori, în sine, că în Moldova nu se guvernează transparent. Considerăm că acest proiect PPP trebuie oprit și reinițiat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de 100 milioane euro, care ține inclusiv de modificarea legislației privind parteneriatele public-private”, se precizează într-un comunicat al centrului.

Ei mai spune că, la doar o săptămână de la anunțarea grandiosului proiect „Arena Chișinău”, Parlamentul deja votează alocarea terenului de 70 de hectare de pământ, lângă comuna Stăuceni (de zece ori mai mult decât este nevoie). Tot atunci, cetățenii află că 200 milioane lei deja au fost planificați pentru bugetul 2018, iar autoritățile promit terminarea proiectului într-un an. Potrivit experților, această grabă sugerează intenția de a încălca procedurile care asigură transparența luării deciziilor, consultărilor publice obligatorii, eficiența utilizării banilor publici și ocrotirea mediului.

Având în vedere lipsa transparenței în acest proces până acum, CPR își manifestă îngrijorarea față de evoluția acestui proiect, mai ales în selectarea investitorului, dar și de pașii ulterior din cadrul acestui parteneriat public-privat”, se anunță într-un comunicat al CPR.

Astfel, experții amintesc că în acțiunea 13, din Memorandumul de asistenţă macro-financiară (AMF) de 100 milioane EURO, Republica Moldova s-a obligat să îmbunătățească legislația cu privire la Parteneriatele Public-Private. „Ținând cont de magnitudinea proiectului ”Arena Chișinău”, considerăm că acesta trebuie implementat doar ulterior modificării legislației cu privire la PPP-uri. Anticipăm că amendamentele ce urmează vor introduce o mai multă transparență și consultări calitative, o mai mare claritate a procedurilor și a etapelor din parcursul unui Parteneriat Public-Privat, dar și o diviziune mai clară a sarcinilor dintre diferite instituții publice”, se arată în comunicatul CPR.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram