Mai multe femei promovate în politică, mai mulți bani alocați din buget pentru partide

media_145796721789116000

O inițiativă legislativă propusă de PDM vine să promoveze participarea femeilor în egală măsură cu bărbații în politică. Iar partidele care vor înainta femeile pe listele uninominale la alegerile Parlamentare din acest an, vor primi bani suplimentari din bugetul de stat. 

Partidele politice care vor respecta cota de cel puțin 40% din femei candidate pe circumscripții uninominale, vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10% din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid.

Această inițiativă vine să continue procesul de accedere în funcții publice, inclusiv elective a femeilor, pentru a fi implicate mai activ în politică.

Mai mult, această prevedere expusă de Sergiu Sârbu, subliniază faptul că femeile candidate vor trebui să colecteze de două ori mai puține semnături decât bărbații pentru a fi înregistrate.

Partidele politice (PP) vor fi în drept să primească anual finanțare de la bugetul de stat conform următorului criteriu:

# 87% vor primi bani PP proporțional cu performanțele obținute în egală măsură în alegerile parlamentare și cele locale

#10% vor primi bani PP care vor respecta cota de 40% a femeilor candidate la alegerile parlamentare înaintate pe circumscripții uninominale

# 3% PP proporțional cumulului de femei alese în funcție de deputată pe circumscripții uninominale

#Alina Zotea, deputata PL

„De ce nu veniți cu micșorarea pragului electoral pentru partidele care vor promova pe liste, de exemplu, mai mult de 50% femei în primii zece din listă.”

#Sergiu Sîrbu, autorul proiectului de lege

„Ce ține de pragul electoral, este vorba de Codul Electoral și nu ține de acest Proiect de lege. Deoarece, proiectul de lege propune modificarea legii partidelor politice și conceptul este de a încuraja partidele din punct de vedere financiar.”

#Alina Zotea, deputata PL

„Reeșind din proiectul dvs de lege se înțelege că unicul mijloc de a promova femeia îm politică este prin alocarea unor sume de bani. Femeia este egală cu o sumă de bani.”

#Sergiu Sîrbu, autorul proiectului de lege

„Acest proiect de lege vine să încurajeze partidele politice să includă pe listele lor cât mai multe femei pe circumscripțiile uninominale. Această susținere financiară vine la partid, nu vine la canditată. Femeia nu se cumpăra doamna Zotea. Punct!”

#Alina Zotea, deputata PL

„Tocmai în acest proiect i-ați pus preț femeii. E scris alb pe negru. Finanțarea de la bugetul de stat cu 10% a partidelor și 3% uninominal. E un preț pentru femei.”

#Sergiu Sîrbu, autorul proiectului de lege

„Nu mințiți, finanțarea este pentru partide.”

#Inna Șupac, deputata PCRM

„În Parlament există Biroul Permanent al Parlamentului. Din 14 membri ai acestuia sunt doar 3 femei și nu știu dacă sunteți la curent, dar nicio femeie dintre aceste 3 nu au fost propuse în calitate de membră a Biroului din partea PDM, nici din partea PPEM. Aceeași situație vedem și în prezidiul parlamentului. Întrebarea mea este. Ideea pe care dvs o încercați s-o promovați, de fapt reiesă că, contribuabilii ar trebui să plătească din contul lor nu femeilor, ci partidelor. În această situație, ei vor trebui să plătească în contul lui Vlad Plahotniuc, care este președintele PDM, Iurie Leancă, în calitate de președinte al PPEM, Adrian Candu în calitate de președinte al parlamentului. Pentru ca acești domni să promoveze femeile în politică. Dvs. nu credeți că trebuie să obligăm partidele să promoveze femeile, dar nu să le plătim pentru asta?”

#Sergiu Sîrbu, autorul proiectului de lege

„Doamnă deputată, nu am înțeles care este relevanța cu proiectul de lege propriu-zis.”

#Inna Șupac, deputata PCRM

„În primul rând nu e nevoie de bani, ci de voința liderului partidului. Și vă rog să-i transmiteți liderului vostru de partid.”

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente