‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEști producător de căpșuni? Agrobiznes și AMIB lansează o campanie specială care te poate...

Ești producător de căpșuni? Agrobiznes și AMIB lansează o campanie specială care te poate ajuta

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste 7500 de tone de căpșuni au fost produse în anul 2016 în Moldova, în timp ce suprafața totală a plantațiilor acestei culturi a ajuns la 1500 de hectare, conform datelor statistice FAO.

Pentru a cunoaște mai bine care sunt barierele cu care se confruntă fermierii care produc această cultură importantă, Agrobiznes în parteneriat cu proiectul Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare (AMIB) implementat de Centrul de Consultanță în Afaceri lansează o campanie de colectare a problemelor de acces la piață a producătorilor de căpșuni.

Preț mic? Cerințe exagerate? Lipsa infrastructurii de pre-răcire? Planuri de export? La aceste întrebări, și nu numai, sunt invitați să răspundă fermierii, prin completarea unui chestionar on-line. Ulterior, în baza informației sistematizate, Agrobiznes și AMIB, împreună cu alți parteneri din sector, își propun să faciliteze accesul la diversificarea piețelor pentru producătorii de căpșuni.

Facilitarea conexiunilor va avea loc prin selectarea dintr-o listă de cumpărători a celor relevanți pentru fiecare fermieri în parte și schimbul de date de contact, organizarea întâlnirilor directe dintre cumpărători și vânzători, forumuri.

Potrivit experților, în țara noastră se cultivă mai mult de 40 de soiuri de căpșun. Majoritatea plantațiilor (peste 90%) fiind mijlocii și cele casnice, ceea ce însă nu îi face pe producători de neglijat – dintr-un hectar se pot recolta până la 15-20 de tone de fructe. Producția globală de căpșun în 2016 a ajuns la 7700 de tone, fiind în creștere cantitativă de peste 2 ori comparativ cu cele 3215 de tone culese în 2016 (conform statisticilor FAO). Datele oficiale mai arată că în 2016 din Moldova s-au exportat 445 de tone de căpșuni, piețele principale fiind Rusia și Belarus.

Chestionarul fermierului poate fi completat on-line aici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii