Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații nu vor să-l audieze…

Deputații nu vor să-l audieze pe șeful Centrului Național Anticorupție

Deputații au respins solicitarea liberalilor de a chema în Parlament pe Bogdan Zumbreanu, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru a audia raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție pentru anul 2017.

„Considerăm că este absolut necesar ca la ședința de mâine a Parlamentului să fie audiat directorului CNA cu privire la prezentarea raportului de activitate pentru anul 2017”, au spus liberalii. Însă, această propunere a fost susținută doar de 42 de deputați (PL, PLDM, PSRM, PCRM) din cei 96 prezenți. Pentru acceptarea acestei propuneri erau nevoie de 46 de voturi.

Amintim că ieri, 28 martie, în cadrul unei ședințe comune a Comisiei juridice, numiri și imunități și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Bogdan Zumbreanu a prezentat raportului de activitate a CNA pentru anul 2017.

Potrivit directorului CNA, din numărul proiectelor supuse expertizei anticorupţie, 363 au fost proiecte integrale, 468 de proiecte de modificare şi/sau completare şi 11 proiecte de abrogare. În privinţa a 231 de proiecte au fost întocmite avize cu recomandările necesare. „Din totalul recomandărilor înaintate de experţi  şi acceptate de autori s-a stabilit o eficienţă a expertizei anticorupţie de 59,56%”, a precizat raportorul.

Cu referire la testarea integrităţii profesionale, în raport se menționează că CNA a eliberat, la 65 de entităţi, 4 456 de caziere de integritate, menite să evite încadrarea în funcţii publice a persoanelor care nu au dat dovadă de integritate profesională. În anul 2016 au fost eliberate doar  219 caziere.

De asemenea, în anul 2017, au fost efectuate 136 de testări la detectorul comportamentului simulat (poligraf) a candidaţilor la încadrare în CNA, în cadrul anchetelor de serviciu, precum şi la solicitarea altor instituţii. „Poligraful s-a dovedit a fi un instrument eficient. Au fost înregistrate cazuri când unii candidaţi la funcţii publice au renunţat benevol la accederea în aceste funcţii după ce au examinat întrebările la care urmează să răspundă în cadrul testării la poligraf”, a spus Bogdan Zumbreanu.

Totodată, ofiţerii de investigaţie ai Centrului Naţional Anticorupţie au depistat 881 de infracţiuni. În rezultatul acţiunilor speciale de investigaţii au fost identificate acte de corupţie şi conexe corupţiei, infracţiuni de spălare de bani și alte tipuri. Dintre acestea  617 au fost deosebit de grave şi grave, 227 – mai puţin grave, iar 37 – uşoare. 69% din infracţiuni au avut loc  în mun. Chişinău şi raioanele din centrul republicii, 22% – în mun. Bălţi şi raioanele de nord ale ţării, iar 9% – în mun. Cahul şi în raioanele de sud.

Potrivit directorului CNA, Bogdan Zumbreanu, anul trecut a fost înregistrată cea mai mare cifră de condamnări pentru acte de corupție de la 2013 încoace.

Citiți aici: (Video/live text) O nouă ședință a Parlamentului. Ce discută deputații