Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În caz de urgență, apelați…

În caz de urgență, apelați 112. Astăzi este lansat Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 este lansat astăzi, 29 martie, cu nouă luni mai devreme decât a fost preconizat. Potrivit premierului R. Moldova, Pavel Filip, datorită noului sistem, timpul de chestionare a persoanelor care apelează 112, va fi redus de trei ori, până la 40 de secunde. După activarea numărului unic european pentru apelurile de urgență 112, numerele 901, 902 și 903 vor funcționa în paralel, până la sfârșitul lunii iunie, când toate apelurile vor fi redirecționate la 112.

Deși proiectul serviciului 112 a fost inițiat în mai 2012 de Pavel Filip în perioada în care era ministru al Tehnologiei Informației şi Comunicaţiilor, premierul susține că din cauza „disonanței” care a existat între partidele din coaliție, implemetarea proiectului a început abia în anul 2016.

 „Din 2016, într-o echipă absolut unită am preluat acest proces și astăzi, chiar cu 9 luni înainte de când a fost preconizat, avem posibilitatea să pornim acest serviciu. (…) Lansarea serviciului 112 este un mod al Guvernului de a sărbători 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Odată cu implementarea acestui sistem, vom oferi cetățenilor noștri servicii moderne, exact ca în țările Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip.

Situații când trebuie să apelăm 112:

  • Accidente rutiere, feroviare sau provocate de orice alt factor de mediu, în urma cărora s-au înregistrat victime;
  • Incendii, explozii;
  • Cutremure;
  • Prăbușirea clădirilor, pilonilor de înaltă tensiune, arborilor etc.
  • Fenomene meteo periculoase;
  • Probleme de sănătate provocate de diverși factori;
  • Agresiune fizică sau orice alt tip de violență;
  • Tulburarea ordinii publice;
  • Furt;
  • Utilizarea armelor sau a altor obiecte ce provoacă situații periculoase;

Atunci când apelaţi 112, trebuie să țineți cont de următoarele momente importante:

Să fiți cât mai concreți, oferind detaliile principale, astfel încât operatorii să aprecieze rapid de ce echipe de intervenție este nevoie în situația respectivă; De exemplu, în cazul unui accident rutier, specificaţi locul unde s-a produs accidentul, numărul total al persoanelor implicate în accident, dacă persoanele sunt blocate în autovehicul, dacă sunt conştiente sau inconştiente.

Mai multe detalii, aflați pe 112.md

Sediul Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112/Sursa foto: gov.md

Pe parcursul anului trecut, serviciile specializate au preluat 2,7 milioane de apeluri, cu circa 10% mai multe decât în anul 2016. După activarea numărului unic european pentru apelurile de urgență 112, numerele 901, 902 și 903 vor funcționa în paralel, până la sfârșitul lunii iunie, când toate apelurile vor fi redirecționate la 112.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Funcționează în regim non-stop și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil. Numărul a apărut la inițiativa Suediei, în urma deciziei Consiliului Europei din 29 iulie 1991.