Principală  —  IMPORTANTE   —   Lupta pentru șefia CSJ a…

Lupta pentru șefia CSJ a început: Un magistrat cu CV controversat vrea să fie promovat într-o funcție administrativă

Ion Druță, magistrat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) își dorește să fie promovat într-o funcție administrativă în cadrul instanței superioare, anunță portalul anticorupție.md. El a depus o cerere în acest sens la Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor, care urmează să o analizeze în ședința de vineri, 30 martie. Contactat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, magistratul a declarat că deocamdată nu a decis pentru care funcție din cadrul CSJ își dorește o promovare. Mai mulți experți din domeniul justiției cred că Ion Druță „țintește” funcția de președinte al CSJ, rămasă vacantă după numirea lui Mihai Poalelungi în postul de președinte al Curții Constituționale, scrie  anticorupție.md.

Potrivit sursei citate, în cererea pe care a depus-o la Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor, Ion Druță nu a indicat pentru care funcție administrativă intenționează să candideze. „Cererea dumnealui a fost acceptată conform Regulamentului, pentru că, dacă indica expres una dintre funcții, de exemplu de președinte sau de vicepreședinte, nu va putea candida la cealaltă funcție. Respectiv se indică funcție administrativă”, ne-a explicat Valeria Plămădeală, șefa serviciului de presă al CSM. Contactat de Centrul de Investigații Jurnalistice, Ion Druță a evitat să spună la care funcție aspiră. „Acolo sunt mai multe concursuri. Încă nu m-am determinat”, a declarat judecătorul reporterilor de la anticoruptie.md, după care a închis.

În prezent, la CSJ este vacant postul de președinte, iar din 10 aprilie va fi vacant și cel de vicepreședinte, după demisia lui Petru Ursache. Pentru ambele funcții CSM a anunțat concursuri. Anterior, Nadejda Toma, Liliana Catan și Petru Moraru, toți magistrați ai instanței superioare, au solicitat promovarea în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Toți candidații la funcția de președinte și vicepreședinte al CSJ vor trece prin „filtrul” Colegiului de selecție și carieră a judecătorilor, unde li se va atribui punctajul de rigoare, iar lista finală a tuturor candidaților va fi prezentată CSM. CSM va examina lista candidaților și va desemna candidatul câștigător.

Ion Druță a ajuns la CSJ în 2013, după ce a condus Judecătoria Botanica, mun. Chișinău. În 2015, procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului, pentru cazul „Aroma-Floris”. CSM a respins însă demersul, iar Druță și-a continuat activitatea.

Citiți și: CSM a respins investigarea penală a trei judecători în cazul „Aroma Floris”

Tot în 2015, ZdG a descris cum Ion Druță scăpat basma curată după ce Colegiul Disciplinar l-a sancţionat cu „mustrare” pentru examinarea, cu încălcări, a aceluiaşi dosar la Judecătoria Botanica şi la Curtea Supremă de Justiţie, obligând statul să plătească unui avocat peste patru milioane de lei. În ultima instanţă, fiind într-un complet format din cinci judecători, votul acestuia a fost decisiv după ce doi colegi au avut opinie separată. Decizia suspectă a membrilor CSM de a-l absolvi de responsabilitate pe Ion Druţă a venit la o lună după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat pe marginea dosarului examinat de două ori de acesta şi a decis ca cele patru milioane de lei să rămână în bugetul de stat. Astfel, prin aceste hotărâri, s-a pus punct uneia dintre cele mai dubioase scheme din justiţie, care, însă, a rămas fără vinovaţi.

Citiți aici continuarea: Schema din justiție

570-casa-ion-druta

În mai 2013, ZdG scria despre palatul şi afacerile de familie ale lui Ion Druță, pe atunci președintele Judecătoriei Botanica din Chișinău, promovat, în septembrie 2013, la CSJ. Acesta locuiește, din 2001, împreună cu familia pe str. Malina Mică din Chișinău. Prin deci­zia Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău din 1 mai 2003, magis­tra­tul a obţi­nut un teren cu o supra­faţă de 0,055 ha, pe strada Malina Mică din capi­tală. Pen­tru a înre­gis­tra tere­nul, acesta a plăcit o taxă de apro­xi­ma­tiv 200 de lei.