Potrivit unui cominicat al Poliţiei britanice, cea mai mare concentraţie a agentului neurotoxic a fost identificată pe uşa de la intrarea în locuinţa fostului spion rus.

”Până în acest moment al investigaţiei, credem că Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, au intrat pentru prima oară în contact cu agentul neurotoxic chiar la intrarea din propriul domiciliu. Prin urmare, investigaţiile noastre se vor concentra pe zona din apropierea domiciliului familei Skripal”, a declarat Dean Haydon, comisar adjunct în cadrul Poliţiei britanice.

Serghei Skripal, fost agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU), şi fiica acestuia, Iulia Skripal, sunt în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. Un poliţist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac. Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6). La investigaţie participă oameni de ştiinţă ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcţia pentru combaterea terorismului a Scotland Yard şi este solicitată contribuţia serviciilor de informaţii.

Londra atribuie atacul neurotoxic Moscovei şi a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei. Este vorba de cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de Marea Britanie în ultimele trei decenii. Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury şi, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomaţi britanici. Numeroase state UE, inclusiv România, precum şi Statele Unite şi Canada au anunţat expulzări de diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul chimic comis pe 4 martie în Marea Britanie.