Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.03.2018

PCCOCS şi INI au documentat activitatea a două grupări criminale internaţionale, specializate în fabricarea şi comercializarea produselor de tutungerie

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii al IGP, au documentat activitatea a două grupări criminale internaţionale, specializate în fabricarea şi comercializarea produselor de tutungerie.

Grupările criminale formate din cetăţeni ai Republicii Moldova, Ucrainei şi Poloniei, au creat o schemă de racolare a persoanelor cu studii în domeniul tutungeriei, foşti angajaţi ai Companiei de Tutungerie din RM „Tutun-CTC” (inginer, mecanic ş.a.), pentru organizarea plecării la muncă şi şederii ilegale peste hotarele RM.

Conform investigaţiilor efectuate de către PCCOCS şi INI, s-a stabilit că membrii grupurilor infracţionale au organizat şi monitorizat procesul de instalare a utilajelor speciale, destinate prelucrării, fabricării, ambalării ţigaretelor şi produselor de tutungerie, cu realizarea lor ulterioară pe piaţa tenebră de pe teritoriul Uniunii Europene, unii având sarcina de a selecta şi racola persoane cu cunoştinţe practice în domeniul ingineriei şi mecanicii la fabricile clandestine situate în Ucraina şi Polonia, iar alţii de a organiza şi transporta ilegal muncitorii spre destinaţie.

Pentru dezmembrarea şi anihilarea activităţii ilicite a grupărilor criminale menţionate a fost necesară implicarea serviciilor speciale a organelor de drept din Ucraina şi Polonia. Astfel, în luna iulie 2017, în oraşul Lvov, Ucraina, la iniţiativa angajaţilor poliţiei moldoveneşti, de către reprezentanţii organelor de drept a ţărilor participante la documentare a fost planificat un spectru larg de măsuri speciale de investigaţii realizate în cooperare.

Prin urmare, de către PCCOCS, INI şi autorităţile de drept ale Ucrainei în luna august 2017 a fost identificată o fabrică tenebră de producere a ţigaretelor în regiunea Cernăuţi, unde activau ilicit cetăţeni ai RM, care au fost racolaţi, transportaţi şi impuşi să muncească prin constrângere fizică  de către membrii activi ai  grupării criminale.

În urma acţiunilor întreprinse de către autorităţile abilitate din Ucraina, la întreprinderea deghizată ca un atelier de reparaţii au fost depistate şi ridicate: maşini industriale pentru fabricarea ţigaretelor, precum şi echipamente auxiliare pentru prepararea materiilor prime, produse finite, 50 cutii de ţigari împachetate, materie primă în cantitate de 1500 kg de tutun netratate. De asemenea, au fost reţinuţi 2 cetăţeni ai Ucrainei şi un cetăţean al RM.

În continuare, angajaţii Departamentului de Investigaţii din oraşul Varşovia, Polonia, în comun cu ofiţerii de investigaţii din RM şi Ucraina, au descins la adresele de domiciliu a suspecţilor, precum şi în locurile unde erau amplasate fabricile tenebre de producere a ţigaretelor.

În rezultatul acţiunilor efectuate au fost reţinuţi 8 membri activi ai grupării criminale, cu vârste cuprinse între 32 şi 53 de ani, originari din Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Georgia şi România. De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost ridicate maşini industriale pentru fabricarea ţigaretelor, echipamente auxiliare pentru prepararea materiilor prime, produse finite, 97 milioane de ţigarete, 2 tone de materie primă, 20 de grame de metamfetamină, pastile Ecstasy, trei pachete cu marijuana, precum şi arme şi muniţii. Timp de un an de zile membrii acestei grupări au cauzat statului polonez un prejudiciu de 25 de milioane de euro.

Urmărirea penală se efectuează în bază infracţiunilor:
- producerea şi comercializarea contrar legii a produselor accizabile de către un grup criminal organizat cu caracter armat, pentru care legislaţia Poloniei prevede pedeapsa cu închisoarea de la 6 până la 10 ani;
- fabricarea, posesia, achiziţia, transportul, importul în Ucraina cu intenţia de a vinde sau vânzarea de timbre de accize,  care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani cu confiscarea averii.

Pentru favorizarea intrării a mai multor cetăţeni moldoveni pe teritoriul Poloniei, prin tranzitarea ilegală a teritoriului Ucrainei, al cărui stat nu sunt nici cetăţeni nici rezidenţi, de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a fost pornită o cauză penală. Suspecţii riscă pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 7 ani.

În continuare se întreprind măsuri speciale de investigaţii şi de urmărire penală în scopul dezmembrării definitive a grupului criminal organizat şi acumularea probelor pertinente în privinţa complicilor, anunță un comunicat al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus