/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/DOC/ Strasbourgul recomandă Chișinăului să revizuiască Codul Electoral pentru a nu permite hărțuirea aleșilor locali

missing
28 martie 2018, ora 19:35

La sfârșitului anului trecut, după ce Congresul Autorităților locale din Moldova s-a plâns că tot mai mulți primari sunt hărțuiți politic, o misiune a Consiliului Europei a venit în vizită în țara noastră să verifice informațiile. Ieri, experții și-au prezentat concluziile.

Suntem foarte critici în raportul nostru. Credem că democrația locală este o problemă la momentul actual”, a declarat Marc Cools, raportor.

În raportul prezentat la Strasbourg se mai arată că democrația locală s-a deteriorat substanțial de la ultima misiune de monitorizare, de acum 6 ani, iar modul în care a fost organizat referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă reprezintă o disfuncție a guvernării locale. Mai mult, raportorii au criticat lipsa unor motive clare privind suspendarea unor reprezentanți locali și valul de arestări în rândul aleșilor locali.

Măsurile anti-corupție nu pot servi în nici un fel drept motivație sistematică pentru ce am numi noi arestări în masă”, afirmă Gunn Marit-Helgesen, raportor.

Forul european a recomandat Chișinăului revizuirea Codului Electoral, în specialin partea ce se referă la procedura de suspendare a aleșilor.

Noi susținem recomandările. De-a lungul ultimilor ani, situația democrației locale a luat-o pe o cale greșită”, a declarat Tatiana Badan, președinte CALM.

Autoritățile locale urmăresc să se îndepărteze de politizarea finanțelor publice și să se asigure că banii publici sunt folosiți pentru servicii publice”, Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia.

Ultimul caz care a ajuns în atenția opiniei publice a fost cel al Primăriței din Ghelăuza. Aceasta, acuzată de abuz în serviciu, a fost arestată deși are la întreținere un copil în vârstă de 9 ani. Liberal-democrații și liberalii au declarat că primărița a ajuns în vizorul CNA pentru că ar fi refuzat să treacă la Partidul Democrat. Cazul primăriței din Ghelăuza nu este unul singular. Majoritatea partidelor din opoziție, mai puțin socialiștii, s-au plâns că primarii lor sunt șantajați și obligați să treacă de partea PD. Democrații, care în ultimii doi ani și-au dublat practic atât numărul deputaților, cât și cel al primarilor, datorită traseismului politic, au calificat declarațiile că fiind politice, iar CNA susține că instituția este una apolitică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram