Dosarul cu mai multe capete de acuzare va fi examinat în lipsa inculpatului, deoarece Şevciuk ar fi comis infracţiuni grave şi deosebit de grave: luare de mită în proporţii mari, abuz de putere şi cauzarea unor prejudicii importante aşa-numitului stat.

Mai exact, este vorba despre decizia lui din anul 2015 de a reţine 30 la sută din salarii şi pensii, precum şi despre scandalul de corupţie izbucnit la Uzina "Biochim" din oraşul Bender. Procurorii spun că, în cadrul urmării penale, au fost nevoiţi să desecretizeze o mulţime de documente semnate de Şevciuk.

Şevciuk nu a comentat acum subiectul, dar anterior a spus că ar fi vorba despre „provocări care demonstrează că puterea este folosită pentru şantaj, ameninţări şi presiuni”. Tiraspolul a anunţat că l-a dat în urmărire pe fostul lider la începutul lunii decembrie a anului trecut. În total, pe numele acestuia sunt deschise şase dosare. El mai este învinuit de contrabandă, evaziune fiscală şi delapidări în proporţii deosebit de mari, dar urmărirea penală în aceste cazuri a fost suspendată temporar până la arestarea inculpatului.

Şevciuk a părăsit regiunea transnistreană la sfârşitul lunii iunie a anului trecut şi nu se ştie cu exactitate unde se află acum. După o perioadă de şedere la Chişinău, el ar fi plecat în Rusia.

În iulie 2017, şeful legislativului, Andrian Candu, a declarat că autorităţile ştiu unde se află Şevciuk. Tot atunci, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a cerut anchetarea şi arestarea neîntârziată a fostului lider de la Tiraspol, adăugând că acesta este protejat de SIS şi Ministerul de Interne de la Chişinău. Evgheni Şevciuk riscă până la 12 ani de închisoare.