Experții germani recomandă ca acordurile de liber schimb să rămână principalul instrument al politicii comerciale

Creșterea exporturilor moldovenești cu peste 18% în 2017, dar și dinamica pozitivă a acestora din ultimii ani denotă faptul că țara noastră duce o politică de comerț inteligentă. De această părere sunt experții Grupului Economic German (GET Moldova) care au realizat un studiu la tema dată.

Potrivit lor, cel mai mult a crescut volumul exporturilor produselor vegetale, fapt ce s-a datorat unei recolte bune. Pe locul doi sunt cablajele, în special pentru industria auto. Exportul acestora a cunoscut o creștere rapidă datorită accesului Moldovei pe piața UE, urmare a semnării acordului de Asociere și Liber Schimb. În acest context, experții germani recomandă autorităților moldovenești să continue implementarea prevederilor Acordului, întrucât aceasta va aduce și mai multe beneficii economiei Moldovei.

Există o strânsă legătură între acordul de liber schimb cu UE (DCFTA), investițiile mai puternice în fabricare cablurilor și creșterea exporturilor, susțin experții GET Moldova. În acest context, este în interesul guvernului moldovean să susțină în continuare această evoluție pozitivă prin continuarea punerii în aplicare a DCFTA și să atragă investiții străine directe.

„Dezvoltarea în sectorul mașinilor a fost o consecință a unei politici de succes a atragerii de investiții străine directe (ISD) în combinație cu o politică comercială inteligentă. În acest context ar fi sensibil de aprofundat și mai mult relațiile comerciale cu UE prin continuarea implementării acordului de comerț liber cu UE (DCFTA) și continuarea unei politici active de atragere a ISD pentru a asigura această dezvoltare pe termen lung”, recomandă autorii studiului, citați de portalul Mold-Street.

De asemenea experții notează că principalele două direcții ale exporturilor moldovenești au devenit UE și Turcia, înregistrând creșteri de 70% și, respectiv, 69%. În același timp, cota exporturilor către Rusia și Țările CSI continuă să scadă, ceea ce, în opinia experților germani, denotă faptul că Moldova ar trebui să-și continue procesul de reorientare comercială spre Occident.

În concluzie, experții germani recomandă ca acordurile de liber schimb să rămână principalul instrument al politicii comerciale a țării.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.