Vicepreşedintelui „Partidului Nostru”, consilier local, Elena Griţco, a declarat în cadrul reuniunii că represiunile la care sunt supuşi aleşii locali din RM sunt fără precedent.

„Acest adevăr nu o să-l spună autorităţile statului, pe care secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland l-a numit drept unul „capturat”. Din cauza dosarelor penale, fabricate din motive politice, Renato Usatîi a fost nevoit să părăsească ţara în septembrie 2016 şi, până în prezent, se află în afara hotarelor ei. Luând în calcul practica torturii aplicate în închisorile din Moldova, şi chiar a cazurilor de omor în instituţiile penitenciare, întoarcerea lui Usatîi este un risc nu doar pentru libertatea sa, dar şi sănătatea şi chiar viaţa acestuia”, a declarat Elena Griţco.

„În oraş au fost desfăşurate audite ale întreprinderilor şi serviciilor municipale, în rezultatul cărora au fost identificate multiple scheme de corupţie, care erau practicate de către precedenta putere municipală. Despre aceste încălcări au fost înştiinţaţi încă în 2015 organele de drept, însă nici până în prezent nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru atragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de aceasta. Fosta conducere a oraşului, care proteja schemele de corupţie, au trecut la Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, aflat la guvernare – anume cel care în Moldova este considerat drept cel care a capturat statul”, a adăugat vicepreşedintele PN.

„Acţiunile Guvernului şi a autorităţii electorale o examinăm ca şi o încălcare gravă a Cartei Europene a Autonomiei Locale, a Constituţiei Republicii Moldova, a Legii privind Autoritatea Publică Locală, a Codului Electoral al Republicii Moldova. În privinţa referendumului, Consiliul Municipal Bălţi s-a întrunit de două ori, la 3 şi 19 ianuarie. În această perioadă, a fost declanşară o adevărată campanie de teroare, şantaj, intimidare şi corupere a consilierilor locali din Bălţi. Mulţi dintre ei au fost chemaţi la Poliţie sau Procuratură pentru audieri în calitate de învinuiţi în baza unor dosare penale fabricate. Un şir de consilieri nu au ţinut piept presiunilor, şi-au depus mandatele şi au ieşit din fracţiunea „Partidului Nostru”, iar alţii au fost nevoiţi să părăsească ţara. Organele de forţă au recurs la acţiuni pe care, altfel decât mişeleşti nu pot fi numite – presiuni asupra membrilor familiei, intimidarea soţiilor şi chiar a copiilor”, a mai spus Elena Griţco.