Ambasada SUA în Moldova salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a expulza trei diplomați ruși

Ambasada SUA în Moldova salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a acţiona în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi, în responsabilizarea Rusiei pentru acţiunile ei care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană. 

“Fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilității internaţionale, de amenințare a suveranității şi securității ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare și discreditare a instituţiilor occidentale”, se arată într-un comunicat al ambasadei.

Potrivit sursei citate, Statele Unite sunt angajate să responsabilizeze Rusia pentru tentativa ei din 4 martie de a asasina un cetățean britanic și pe fiica acestuia, folosind un agent neurotoxic de uz militar în Salisbury, Marea Britanie.  Aceasta este una din cele mai recente acțiuni ale Rusiei din modelul ei continuu de destabilizare a activităţilor din întreaga lume.

Acest atac asupra Regatului Unit a pus nenumărate vieți nevinovate în pericol și s-a soldat cu leziuni grave pentru trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție.

“Acțiunea Rusiei reprezintă o încălcare abuzivă a Convenției privind armele chimice și a dreptului internațional.  La începutul acestei săptămâni Casa Albă a anunţat despre expulzarea a zeci de ofiţeri de informații, care activau în SUA sub acoperire diplomatică, și, de asemenea, despre închiderea Consulatului rus din Seattle, Washington”, arată sursa citată.

Potrivit Casei Albe: “prin aceşti paşi, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, arată clar Rusiei că acţiunile ei au consecinţe.  Statele Unite sunt pregătite să coopereze pentru a construi o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru se poate întâmpla doar cu o schimbare în comportamentul guvernului rus”.

“Statele Unite solicită Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru încălcările continui ale normelor internaţionale şi să demonstreze lumii că este capabilă să-și respecte angajamentele şi responsabilităţile internaţionale în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru a susţine pacea şi securitatea internaţională”, se mai arată în comunicat.

Ieri trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova au fost declarați persona non-grata. Aceștia sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.