O misiune de informare a Consiliului Europei a fost în Republica Moldova la sfârşitul anului trecut, în urma unor reclamaţii făcute de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova. 

În raportul lor, experţii subliniază faptul că situaţia democraţiei locale s-a deteriorat substanţial în Moldova de la ultimul raport al Congresului din 2012, iar modul în care a fost organizat referendumul local, de demitere a primarului de Chişinău, a dus la disfuncţionalitatea guvernării locale în capitală şi a afectat mai mult funcţionarea democraţiei locale.

Raportorii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unui temei juridic clar pentru suspendarea unui ales local şi o consultare inadecvată cu reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova. 

Congresul recomandă autorităţilor de la Chişinău să modifice legislaţia, în special Codul Electoral, pentru a se asigura că aleşii locali îşi administrează localităţile în mod liber şi nu sunt expuşi hărţuirii judiciare.

Raportorii au fost, de asemenea, îngrijoraţi de un număr mare de urmăriri penale împotriva aleşilor locali, sub pretextul luptei anticorupţie.

„Măsurile anticorupţie nu pot servi în niciun fel drept un motiv sistematic pentru ceea ce noi numim arestări masive. Trebuie identificat echilibrul corect între interesul public local şi lupta împotriva corupţiei, iar dialogul dintre Congresul Autorităţilor Locale din Moldova şi guvern ar trebui reluat cu ajutorul unui proces formal de consultare formalizat”, au declarat aceştia.

Precizăm că recent, mai mulţi primari s-au plâns că sunt presaţi cu dosare penale să-şi părăsească partidele din partea cărora a fost aleşi pentru a trece la PD.