Potrivit noilor prevederi legislative care au intrat în vigoare în februarie, este interzisă retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a programelor cu caracter politic şi militar din statele care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Pe 1 martie, începând de la ora 11:00, postul Prime a retransmis timp de aproape două ore programul „Ежегодное послание Президента РФ В. В. Путина Федеральному Собранию”, preluat din producţia postului rus Pervîi Kanal.

„Chiar dacă este un canal TV cu acoperire naţională şi audienţe foarte ridicate, Consiliul Coordonator al Audiovizualului la şedinţa din 5 martie nu a sancţionat postul Prime pentru încălcarea legislaţiei. Deja acest fapt poate fi tratat ca tratament tendenţios în comparaţie cu multe alte situaţii asemănătoare”, spun experţii de la WatchDog.md.

Pe 12 martie, aceştia au depus o sesizare la CCA. „Având în vedere caracterul vădit politic, unilateral şi tendenţios al discursului preşedintelui Putin, conţinutul militarist şi agresiv al acestuia, dar şi durata mare a programului, am solicitat CCA examinarea subiectului în cea mai apropiată şedinţă şi aplicarea sancţiunii maxime pentru această încălcare”, explică activiştii civici.

Pe14 martie a avut loc o nouă şedinţă a CCA, dar în cadrul acesteia nu a fost inclusă sesizarea respectivă. Cinci zile mai târziu, în adresa asociaţiei a fost expediat un răspuns din partea CCA. În scrisoarea semnată de către preşedintele CCA era indicat că sesizarea va fi examinată după primirea unei opinii oficiale din partea Prime. La data de 26 martie a mai avut loc o şedinţă a CCA în cadrul căreia, la fel, nu a fost inclusă examinarea sesizării.

„Solicităm CCA să renunţe la această practică păguboasă, să aplice neîntârziat legislaţia pe cazul vizat şi să trateze echidistant radiodifuzorii. Facem apel către instituţiile mass-media să monitorizeze şi reflecte această situaţie şi către organizaţiile internaţionale şi ambasadele acreditate la Chişinău să atragă o atenţie sporită felului în care îşi desfăşoară activitatea CCA, în special într-un an electoral. Ori, tergiversarea examinării unor situaţii timp de o lună va putea deschide calea pentru încălcări extrem de grave din parte difuzorilor pe durata campaniei electorale, fără ca să poată fi oprite şi vor influenţa neadecvat alegerile”, se spune într-un comunicat de presă al Asociaţiei WatchDog.md.