Schemă, destructurată de Vamă: Electrocasnice au ajuns la un magazin, deși s-au declarat ca fiind destinate unor persoane fizice

Mai multe produse electrocasnice au ajuns în depozitul unui magazin specializat din Chișinău, deși au fost declarate la vamă ca fiind destinate unor persoane fizice. Este schema pusă la cale de către un furnizor de servicii poștale deschise concurenței și un operator economic pentru a evita plățile vamale prevăzute de legislație.

Suspecții au încercat astfel să abuzeze de prevederile conform cărora, bunurile cu o valoare mai mică de 300 de euro sunt scutite de taxe la import.

Frauda a fost deconspirată de către serviciile operative ale Vămii, în urma notificării inspectorilor postului vamal Chișinău 4 (Poșta).

Reieșind din datele deținute, au fost demarate măsuri speciale de investigații și de urmărire penală, desfășurate sub coordonarea procurorilor.

În primă fază, acestea au constat în monitorizarea livrărilor efectuate, fiind identificate persoane din anturajul suspecților care au ridicat coletele și le-au  depozitat la unul dintre magazinele din rețea.

Ulterior, în cadrul perchezițiilor desfășurate la depozitele agentului economic, dar și la sediile operatorului poștal, ofițerii subdiviziunilor specializate au ridicat mai multe loturi de produse electrocasnice. Este vorba despre televizoare, boxe audio, plite și cuptoare incorporabile de diverse mărci.

Valorile declarate pentru întregul lot însumează circa 130.000 lei, însă, potrivit estimărilor preliminare, valoarea reală a acestuia este de trei ori mai mare.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale, precum și pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă închisoare pe un termen de la 3 la 10 ani. Agentul economic și operatorul poștal riscă privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau chiar lichidarea companiilor administrate.

Urmărirea penală pe acest caz este efectuată de către organul de urmărire penală al Serviciului Vamal, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.