Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert media: „Vă vom taxa”…

Expert media: „Vă vom taxa” sună amenințător și nu se încadrează în registrul relațiilor normale cu presa

Președinta Consiliului de Presă (CP), Viorica Zaharia, consideră că președintele Parlamentului, Andrian Candu, a încercat să submineze credibilitatea și autoritatea Ziarului de Gardă (ZdG) atunci când a acuzat publicația de manipulare într-o postare pe rețelele sociale, scrie media-azi.md.

ZdG a publicat mai multe articole despre proiectul Arenei sportive, prezentat de spicherul Andrian Candu, în care acesta a făcut uz de un material video preluat din internet, pentru a ilustra cum va funcționa viitoarea Arenă sportivă pe care guvernanții o vor construi la Chișinău.

Mai mulți internauți i-au reproșat atunci președintelui Parlamentului că nu a facut trimitere la sursa video și, astfel, a indus in eroare cetățenii, care ar fi putut crede că proiectul Arenei sportive a fost elaborat la Chișinău. ZdG a mers mai departe cu investigația, ajungând până la reprezentanții companiei franceze căreia îi aparține de drept proiectul. Aceștia au declarat pentru ZdG că video-ul prezentat de spicher este al lor și că nu au fost consultați cu privire la utilizarea acestui spot.

După apariția materialului, spicherul Parlamentului, Andrian Candu, i-a acuzat pe jurnaliștii de la Ziarul de Gardă de manipulare, într-o postare pe pagina sa pe Facebook, pe 20 martie. „În conferința de presă am spus foarte clar că acel video este o ilustrare preluată din spațiul public, pentru ca cetățenii să vadă și să înțeleagă cum funcționează o arenă multifuncțională: ce înseamnă tribune telescopice, cum o arenă pentru evenimente sport se poate transforma, în timp de câteva ore, într-un spațiu pentru organizarea concertelor, expozițiilor etc. Nicăieri și niciodată nu am spus că acela este proiectul arhitectural, design-ul arenei, așa cum, în mod manipulator, reiese din niște pretinse discuții ale celor de la Ziarul de Gardă cu niște arhitecți din Franța”, a scris Candu.

Ulterior, în cadrul unei alte conferințe de presă, răspunzând la întrebările reporterului ZdG, Andrian Candu a declarat că politicienii îi vor taxa pe jurnaliști, atunci când vor considera că aceștia manipulează.

Solicitată de Media-Azi.md să se expună pe marginea acestui caz, președinta Consiliului de Presă (CP), Viorica Zaharia, l-a calificat drept „încercare de subminare a credibilității și autorității unui ziar”.

„ZdG a afirmat, cu probe, că proiectul demonstrat de dl Candu este luat de la o companie franceză fără voie. Dovada – răspunsul companiei reprodus integral. Andrian Candu face abstracție de acest lucru și spune în bătaie de joc că ZdG a avut o „pretinsă discuție” cu „niște arhitecți francezi”. Până nu vine cu o dovadă că această discuție este doar „pretinsă” și că ea nu a avut loc în realitate, afirmația sa este gratuită și manipulatoare, nedemnă de un om care se respectă. Faptul că la conferință a spus: „Ceea ce veți vedea sunt surse publice” nu îl absolvă de responsabilitatea de a răspunde la întrebarea: „De unde ați luat imaginile și aveți dreptul/permisiunea să le arătați?”. Andrian Candu ignoră această întrebare. Dacă ar lua-o în calcul, ar trebui să recunoască faptul că PDM a folosit neautorizat niște imagini făcute, cu bani mulți, de alții, pentru a impresiona cu promisiunea construcției viitoarei arene”, a menționat Viorica Zaharia.

În ceea ce privește afirmația spicherului că politicienii îi vor taxa pe jurnaliști în cazul când vor considera că aceștia manipulează, președinta CP o califică drept una amenințătoare. „Cât despre „Vă vom taxa”… bineînțeles, sună amenințător și nici pe departe nu se încadrează în registrul relațiilor normale cu presa pe care trebuie să le aibă politicienii, inclusiv cei de la guvernare. Or, în condițiile actuale ale Republicii Moldova ne putem aștepta ca această „taxare” să ia forme reale și concrete – procese în judecată, impedimente la distribuția ziarului sau atacuri cu scop de denigrare. Sper că nimic din toate acestea nu se vor întâmpla și că această „taxare” va rămâne „în aer”, așa cum rămân, de altfel, și alte declarații-promisiuni ale politicienilor”, a subliniat Viorica Zaharia.

Președinta Consiliului de Presă a adăugat pentru Media-azi.md că modul în care ZdG a reflectat subiectul corespunde tuturor normelor deontologice. „Nu există elemente de manipulare în articolul ZdG. Echipa l-a citat pe Andrian Candu cu declarația că „ceea ce veți vedea sunt surse publice” și a publicat, ulterior, poziția companiei franceze. Nu văd nicio informație trunchiată, folosită pe jumătate sau plasată greșit în context. Este pe față iritarea unei persoane deranjate de informația publicată”, a afirmat Zaharia.

Mai multe detalii citiți aici: (video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor