Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.03.2018

Secretarul de stat Daniela Morari a participat la Dialogul Internațional privind Migrația

Secretarul de stat Daniela Morari a participat la Dialogul Internațional privind Migrația

 În cadrul Dialogul Internațional privind Migrația, care a fost organizat de ONU, în perioada 26 – 27 martie curent, la New York, secretarul de stat, Daniela Morari, a prezentat experiența națională în domeniul migrației, cu accent pe Parteneriatul de Mobilitate Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Prezentând experiența națională în domeniul dat, Daniele Morari a vorbit și despre importanța acestuia în promovarea migrației legale, prevenirea migrației ilegale și eforturile în valorificarea oportunităților oferite de migrație la realizarea obiectivelor naționale de dezvoltare.

Evenimentul a reunit reprezentanți guvernamentali de nivel ministerial, precum și înalți oficiali din sistemul Organizației Națiunilor Unite, care au discutat despre importanța parteneriatelor în gestionarea migrației, complexitatea fenomenului, implicarea instituțiilor guvernamentale și a întregii societăți în gestionarea eficientă a acestui fenomen, etc.

În marja Dialogului Internațional privind Migrația, secretarul de stat, Daniela Morari, a participat şi la evenimentul secundar pe tema migraţiei şi dezvoltării rurale, organizat de Forumul Global pentru Migraţiune şi Dezvoltare (GFMD). În cadrul discuțiilor a fost evidențiată contribuția migrației legale la dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul unor astfel de instrumente precum remitențele și transferul de cunoștințe. Totodată, participanții la eveniment au abordat impactul negativ al schimbării climatice asupra zonelor rurale. Evenimentul a servit drept o platformă de schimb de bune practici, precum și de valorificare acestei dimensiuni în cadrul negocierilor Pactului Global pentru Migrație.

Potrivit MAEIE, în anul 2016 statele membre ONU au lansat un proces de consultări în vederea elaborării și adoptării Pactului Global privind migrația sigură, ordonată și legală. Negocierile asupra Pactului Global urmează a fi finalizate  în luna iulie 2018, iar adoptarea acestuia să aibă loc în cadrul unei Conferințe de nivel înalt, preconizată să se desfășoare în perioada 10-11 decembrie 2018, în Maroc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus