Preşedintele Partidului Naţional Liberal din România, Ludovic Orban, a declarat că protocolul va contribui la o uniune trainică între formaţiuni, adăugând că PAS, Platforma DA şi PLDM au capacitatea să ofere o alternativă serioasă la alegerile locale şi parlamentare din Republica Moldova.

„Am ţinut să fiu prezent cu colegii din PNL, în această zi istorică, în Republica Moldova, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la decizia istorică a Sfatului Ţării, prin care Basarabia s-a unit cu România. De asemenea, am ţinut să fiu prezent, în mod special, pentru a ne manifesta susţinerea pentru cele trei formaţiuni politice democratice, proeuropene, formaţiuni care sunt ca şi noi parte componentă a Partidului Popular European, cea mai puternică formaţiune politică din UE. Cu această ocazie, o să semnăm protocoalele de colaborare cu PAS, condus de Maia Sandu şi cu Platforma DA, condusă de Andrei Năstase”, a declarat Ludovic.

„Dorinţa noastră este de a fi alături de cele trei formaţiuni politici în vederea realizării unei uniuni trainice, care să ofere cu adevărat cetăţenilor RM o alternativă solidă, serioasă, faţă de ceea ce se întâmplă astăzi la conducerea politică, la nivelul Preşedinţii şi la nivelul Guvernului. Cele trei formaţiuni reprezintă un nou val în politică, o nouă speranţă pentru cetăţeni. Împreună, uniţi în Europa, vor avea capacitatea să ofere o alternativă serioasă la alegerile locale şi parlamentare”, a adăugat preşedintele PNL.

În context, liderii celor trei partide antioligarhice din Republica Moldova au făcut apel la unitate.

„Vreau să vin cu un apel la unitate. Ceea ce face noi astăzi este un exemplu de unitate a forţelor proeuropene, antioligarhice. Mesajul nostru este ca în acest an, extrem de important pentru noi, când urmează să dăm o lovitură împotriva corupţilor, care vor să instaleze o dictatură, e important să conştientizăm acest pericol şi să demonstrăm această unitate. Trebuie să venim împreună şi construim democraţia”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.  

„Este o bucurie mare să stau alături de liderul dreptei româneşti, o zi importantă pentru noi toţi. O zi importantă pentru noi, pentru că acum 100 de ani se semna un document istoric, cu o conotaţie politică şi istorică.  Este important că astăzi semnăm acest protocol de colaborare între partidele noastre. Această unitate trebuie extinsă şi la nivelul cetăţenilor celor două ţări. Prin eforturi susţinute, putem să fim cu toţii în cadrul familiei europene, acolo unde ne leagă valori comune. Avem nevoie de unitate celor care demonstrează că sunt antioligarhici”, a adăugat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.  

„Acest pas de unificare este foarte important. Noi ne dorim prosperitatea acestei familii europene din care facem pare”, a adăugat liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

Totodată, un protocol de colaborarea a fost semnat şi de organizaţiile de tineret ale formaţiunilor politice.