Guvernul și misiunea FMI au ajuns la un acord la nivel de personal. RM va beneficia de o nouă tranşă de 35 milioane dolari

Misiunea FMI și Guvernul Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal în contextul celei dea treia evaluări a programului de reforme economice susținut prin Acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Consiliul de Directori Executivi ai FMI va analiza raportul misiunii, posibil deja în mai curent, după ce autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de circa 34,9 milioane de dolari.

Premierul Pavel Filip a accentuat importanța majoră a Acordului cu FMI, care constituie un semnal de încredere pentru Republica Moldova și deschide calea și pentru alte finanțări din partea partenerilor de dezvoltare.

”De modul în care decurg relațiile cu FMI, depind și relațiile cu ceilalți parteneri de dezvoltare. Suntem determinați să ducem la bun sfârșit întreaga agenda de reforme. Ne bucură rezultatele pozitive creșterea economică de 4,5% în 2017, precum și majorarea investițiilor în economia țării”, a spus Pavel Filip.

Premierul a specificat că pe 23 martie, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat o sumă record a încasărilor la bugetul public național de 585, 9 milioane de lei, iar la bugetul de stat – de 468 milioane de lei, din care 310 milioane sunt încasate din impozitul pe venit.

La rândul său, șeful Misiunii de experți ai FMI, Ben Kelmanson, a constatat că autoritățile Republicii Moldova au înregistrat în continuare progrese în consolidarea politicilor economice și eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiarbancar, iar eforturile depuse au contribuit la menținerea stabilității financiare și la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu.

„Prognozăm în 2018 o creștere economică stabilă, la nivelul de 3,8 la sută. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiarbancar, inclusiv prin perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și a eforturilor de fortificare a cadrului de reglementare și supraveghere sunt vitale pentru menținerea stabilității financiare și susținerea creșterii economice și încurajarea creării locurilor de muncă noi”, a declarat Ben Kelmanson.

În context, Pavel Filip a precizat că a fost stabilită o listă de priorități pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanțările externe.

Totodată, premierul a specificat că Executivul va  asigura rectificarea în termeni optimi a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu și aprobarea, până la sfârșitul actualei sesiuni a Parlamentului, a legii bugetului pentru 2019.

Potrivit concluziilor Misiunii de experți FMI, executarea bugetului de stat pentru anul 2017 și politica bugetar-fiscală promovată de autorități rămân aliniate la obiectivele asumate în cadrul programului și contribuie la promovarea măsurilor ce vor impulsiona creșterea economică.

În continuare, se va pune accent pe eforturile ce vor duce la îmbunătățirea situației în domeniul investițiilor publice și cheltuielilor sociale, realizarea reformelor fiscale și vamale și eficientizarea cheltuielilor.

“Autoritățile continuă să întreprindă măsuri care să contribuie și mai mult la atingerea obiectivelor pe termen mediu, inclusiv prin consolidarea guvernării economice, combaterea economiei tenebre și reducerea poverii administrative și poverii de conformare cerințelor de reglementare. Sporirea transparenței și predictibilității și asigurarea unei bune guvernări în sectorul energetic rămân prioritare”, a menționat Ben Kelmanson.

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson s-a aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 15 – 27 martie 2018, pentru discuții cu autoritățile Republicii Moldova, în contextul celei de-a treia monitorizări a programului economic susținut de FMI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.