Moldova va primi 35 de milioane de dolari după examinarea raportului misiunii FMI de la Chișinău

FMI

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere marţi, 27 martie, cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de către Ben Kelmanson, pe marginea totalurilor celei de-a treia monitorizări a programului economic susţinut de FMI.

Misiunea FMI şi Guvernul Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal în contextul celei de-a treia evaluări a programului de reforme economice susţinut prin Acordul pe trei ani, finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF), scrie Adevărul. 

Consiliul de Directori Executivi ai FMI va analiza raportul misiunii, posibil deja în mai curent, după ce autorităţile Republicii Moldova vor implementa o serie de acţiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de circa 34,9 milioane de dolari SUA.   Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat recunoştinţă echipei de experţi FMI, dar şi colegilor din Guvern pentru munca depusă în realizarea misiunii de evaluare. Premierul a accentuat importanţa majoră a Acordului cu FMI, care constituie un semnal de încredere pentru Republica Moldova şi deschide calea şi pentru alte finanţări din partea partenerilor de dezvoltare.

Premierul a specificat că pe 23 martie, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat o sumă record a încasărilor la bugetul public naţional de 585, 9 milioane de lei, iar la bugetul de stat – de 468 milioane de lei, din care 310 milioane sunt încasate din impozitul pe venit. La rândul său, şeful Misiunii de experţi ai FMI, Ben Kelmanson, a constatat că autorităţile Republicii Moldova au înregistrat în continuare progrese în consolidarea politicilor economice şi eliminarea vulnerabilităţilor din sectorul financiar-bancar, iar eforturile depuse au contribuit la menţinerea stabilităţii financiare şi la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu.

În context, Pavel Filip a precizat că a fost stabilită o listă de priorităţi pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanţările externe. Totodată, premierul a specificat că Executivul va asigura rectificarea în termeni optimi a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu şi aprobarea, până la sfârşitul actualei sesiuni a Parlamentului, a legii bugetului pentru 2019. Potrivit concluziilor Misiunii de experţi FMI, executarea bugetului de stat pentru anul 2017 şi politica bugetar-fiscală promovată de autorităţi rămân aliniate la obiectivele asumate în cadrul programului şi contribuie la promovarea măsurilor ce vor impulsiona creşterea economică. În continuare, se va pune accent pe eforturile ce vor duce la îmbunătăţirea situaţiei în domeniul investiţiilor publice şi cheltuielilor sociale, realizarea reformelor fiscale şi vamale şi eficientizarea cheltuielilor.

„Autorităţile continuă să întreprindă măsuri care să contribuie şi mai mult la atingerea obiectivelor pe termen mediu, inclusiv prin consolidarea guvernării economice, combaterea economiei tenebre şi reducerea poverii administrative şi poverii de conformare cerinţelor de reglementare. Sporirea transparenţei şi predictibilităţii şi asigurarea unei bune guvernări în sectorul energetic rămân prioritare”, a menţionat Ben Kelmanson.

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău în perioada 15 – 27 martie 2018, pentru discuţii cu autorităţile Republicii Moldova, în contextul celei de-a treia monitorizări a programului economic susţinut de FMI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente