Noua Zeelandă ar expulza spioni ruși, dar nu a găsit niciunul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile neozeelandeze s-ar alătura statelor euro-atlantice în demersul de a expulza spioni ruși, în solidaritate cu statul britanic, însă premierul Jacinda Ardern susține că nu există agenți care „să se potrivească acestui profil”. Douăzeci și trei de țări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene, au decis să expulzeze cel puțin 116 de diplomați ruși ca represalii din partea Occidentului după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic la 4 martie, act ce ar fi fost comis de Moscova, conform autorităților de la Londra.

„Am făcut mai multe verificări și nu am identificat nicio persoană care să se potrivească acestui profil. Dacă, însă, vom descoperi agenți nedeclarați, vom lua măsuri, negreșit”, a declarat premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, pentru o televiziune locală, potrivit Financial Times.

Șefa Guvernului neozeelandez a mai adăugat că a primit numeroase asigurări, în acest sens, din partea ministrului Afacerilor Externe.

Statele Unite, alături de 16 state membre ale UE au anunțat, luni, expulzarea a peste 100 de diplomați ruși.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a indicat că „măsuri suplimentare, incluzând noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni”, potrivit Agerpres.

La rândul său, Canada a decis să expulzeze patru diplomaţi ruşi în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a anunţat ministrul de externe canadian, Chrystia Freeland.

În plus, guvernul canadian a respins trei cereri pentru personal diplomatic suplimentar prezentate de guvernul rus. De asemenea, şi Australia a anunţat expulzarea a doi diplomaţi ruşi.

Rusia vă răspunde prin măsuri similare statelor Uniunii Europene care i-au expulzat diplomaţi, a declarat pentru agenţia RIA o sursă din MAE rus, după ce 14 state ale blocului comunitar, plus SUA, Canada şi Ucraina au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi.

„Răspunsul va fi simetric. Ne vom ocupa de aceasta în zilele următoare şi vom răspunde fiecărei ţări pe rând”, a indicat sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...