Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Academicianul Mihai Cimpoi: La…

(VIDEO) Academicianul Mihai Cimpoi: La 27 martie 1918, s-a produs un act juridic care nu a fost anulat de nimeni

Aflat la Marșul Centenarului din PMAN, academicianul Mihai Cimpoi a spus că la 27 martie 1918 s-a produs un act juridic care nu a fost anulat de nimeni și că în virtutea lui ar trebui să facem Reunirea. Mihai Cimpoi afirmă cu odată cu reunirea, am reveni la matricea noastră culturală firească. 

„Spuneam și la Iași comentând pe academicianul Răzvan Teodorescu – el spune că din păcate nu avem conducători de state care să facă unirea, eu am zis că nu avem conducători de state care să facă Unirea, avem conducători de sate, în schimb. Al doilea gând pe care țin să-l spun este că la 27 martie 1918, s-a produs un act juridic, care nu a fost anulat de nimeni, de nicio țară, de niciun guvern, de nicio reuniune. Deci, în virtutea dreptului internațional acel act istoric rămâne un act valid juridic și noi trebuie să facem în virtutea acelui act Reunire, acesta e cuvântul. Nu Unire, Unirea a fost, să facem reunire cu țara, reîntregire.

Avantajul reunirii e că în primul rând, revenim la matricea noastră culturală firească, stilistică, la ceea ce Blaga numea „spațiu mioritic”, revenim la demnitatea noastră, la istoria noastră, la valorile noastre comune spirituale și morale și revenim la europenitatea noastră împreună cu țara”, a spus Cimpoi.

Omul de știință Anatol Petrencu punctează că  acțiunile legate de celebrarea Unirii Basarabiei cu România vorbesc inclusiv despre o victorie a istoricilor asupra celor care au manipulat pe acest subiect.

„E vorba de conștiință românească, de neam, e vorba de cei care văd perspectivele și lipsa de perspectivă a R. Moldova. Este o victorie a istoricilor, că foarte mult s-a vorbit de cotropirea Basarabiei de către România. Istoricii au demonstrat că a fost o unire benevolă”, a spus Petrencu.

Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la semnarea Actului Unirii, votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918. Aniversarea a 100-a de la Unirea Basarabiei cu România este marcată prin numeroase evenimente, organizate pe ambele maluri ale Prutului.