De la 1 mai, salariul minim în sectorul real al economiei Moldovei se va majora cu 230 lei

salariu

Salariul minim garantat de stat în sectorul real ar putea fi majorat de la 1 mai. O inițiativă în acest sens a fost elaborată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și urmează să fie prezentat spre aprobare Guvernului.

Astfel, se propune ca muncitorii din sectorul real să fie remunerați cu 15,44 lei pe oră, spre deosebire de 14,09 lei, cât primesc acum. Pentru un program complet de lucru, de aproximativ 160 de ore pe lună, remunerarea va fi de 2610 lei ($158), cu 230 de lei mai mult decât în prezent.

În fiecare an, Guvernul reexaminează cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Acesta depinde de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.

Potrivit legislaţiei, salariul lunar al unui angajat nu poate fi mai mic decât mărimea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit de Guvern după consultarea cu partenerii sociali.

Reamintim că la 1 mai 2017, salariul minim garantat în sectorul real al economiei Moldovei a fost majorat cu 13,3%, de la 2.100 până la 2.380 lei ($122). Mai multe detalii referitoare la inițiativa din 2017, vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente