Candu în Parlamentul din București: Unica opțiune de civilizație și dezvoltare pentru Republica Moldova este integrarea în Uniunea European

Unica opțiune de civilizație și dezvoltare pentru Republica Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, în cadrul Ședinței Solemne a Parlamentului României, dedicate Centenarului Unirii. Oficialul a subliniat că pentru țara noastră este absolut vital consensul cu clasa politică românească privind caracterul privilegiat al relațiilor dintre cele două țări și susținerea integrării europene.

Președintele Parlamentului a ținut să sublinieze importanța trecutului istoric și a valorilor românești. Candu a adăugat că Republica Moldova, în calea spre dezvoltare, are nevoie de un aliat puternic, așa cum este România.
„Temelia relațiilor absolut speciale dintre România și Republica Moldova, se bazează pe comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură. Acestea au semnificații emoționale profunde. Astăzi, în pofida provocărilor timpului, suntem angajați într-un proces amplu de modernizare și democratizare, un proces dificil de reforme, un proces în care mai și plătim polițe pentru erori politice și inconsecvență, dar vreau să fiți absolut siguri că Republica Moldova are nevoie în acest demers de o Românie puternică”, a declarat oficialul.

Președintele Parlamentului a adăugat că presiunile economice și politice externe urmăresc distorsionarea valorilor românești și europene.

„Războiul propagandistic la care mă refer, sponsorizat moral, ideologic și financiar, subminează declarațiile de suveranitate și independență ale Republicii Moldova și urmăresc revenirea în spațiul geopolitic rusesc. România trebuie să rămână cel mai fidel, solid și onest partener al Chișinăului pe traseul său european. Nu mai avem timp să batem pasul pe loc și să ratăm ocazii, să ne pierdem în polemici sterile, pentru că, cu cât societatea noastră e mai divizată, cu atât ne lipsim de șansa și perspectivele unei modernizări mai rapide”, a spus Candu.
În concluzie, speakerul Parlamentului de la Chișinău a declarat că, în pofida prejudecăților și clișeelor, între cele două țări s-a format o relație firească, matură și caldă, care se bazează pe valori și interese comune.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.