Oficialul a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, că o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” ar putea avea loc în luna mai la Roma. 

În cadrul unei conferinţe de presă, cei doi oficiali au declarat că au discutat despre următoarele priorităţi, agenda de lucru, situaţia din zona de securitate şi respectarea drepturilor omului.

„Am discutat şi despre implementarea celor opt priorităţi din Pachetul Berlin+, care reprezintă lista acţiunilor programate pentru acest an. Cred că putem să avansăm destul de repede în diferendul transnistrean şi să livrăm rezultate pozitive şi sper că cele opt priorităţi vor fi realizate cu succes până în luna mai, când ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”. Pentru hotărârea diferendului este necesar de soluţionat subiectul privind scoaterea muniţiilor şi a trupelor străine din teritoriu şi cred că putem avansa în acest sens”, a declara Franco Frattini.

„Am avut o discuţie consistentă despre şcolile cu predare în grafie latină, apostilarea diplomelor, terenurile agricultorilor aflate în stânga Nistrului, cauzele penale pe numele oficialilor şi includerea în traficul internaţional a automobilelor din regiune. În prezent, Chişinăul implementează o serie din decizii. Avem soluţii pentru a avansa în cadrul dialogului, dar este nevoie şi de contribuţia punctuală a actorilor implicaţi în procesul de negocieri. Suntem deschişi să găsim soluţii consistente pentru binele cetăţenilor”, a spus şi viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” s-a desfăşurat la Viena, în perioada 27-28 noiembrie anul trecut.

Anterior, expertul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, a declarat că de fapt în spatele sintagmei „statut special” pentru Transnistria se ascunde de fapt planul Rusiei de a federaliza Republica Moldova. În opinia expertului, acest statut special pentru Tiraspol ar putea să declanşeze o reacţie în lanţ în alte părţi ale Republicii Moldova, în Găgăuzia, Bălţi, Taraclia.