Constantin Codreanu: ”Muzeul Românilor de Pretutindeni va fi inaugurat la 1 decembrie 2018 în incinta Parlamentului României”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a fost înștiințat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, urmare a interpelărilor repetate, că Muzeul Românilor de Pretutindeni va fi inaugurat la 1 decembrie 2018 în incinta Parlamentului României.

Înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni a constituit una dintre preocupările constante ale deputatului Constantin Codreanu. Astfel, la 6 aprilie 2017 acesta a prezentat o Declarație politică în plenul Camerei Deputaților în subiectul adoptării unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni.

La 25 iulie 2017, deputatul i-a adresat Guvernului României o scrisoare oficială, făcând apel stăruitor către întregul Cabinet să soluționeze această chestiune și să adopte o Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător.

Guvernul României și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au mai fost interpelate de către deputatul Constantin Codreanu, în același subiect, la 6 octombrie 2017, 22 noiembrie 2017 și 2 februarie 2018.

Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni prevede înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni cu sediul în municipiul București, organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui spațiu corespunzător, fiind stabilite prin hotărâre a Guvernului. În cei 11 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a legii, la București s-au succedat 16 guverne și niciunul nu a întreprins absolut nimic pentru executarea acestor prevederi imperative ale legii.

”Unde-i lege, nu-i tocmeală. Muzeul Românilor de Pretutindeni trebuie să fie o instituție permanentă de primă importanţă, pusă în serviciul societății, deschisă publicului, specializată în păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, cercetarea şi conservarea diverselor documente şi materiale muzeistice care să provină din zonele extrafrontaliere locuite de români. Faptul că în sfârșit a fost stabilită oficial, la cererea noastră insistentă, o dată concretă a inaugurării Muzeului Românilor de Pretutindeni și o locație concretă pentru acesta reprezintă o victorie importantă repurtată contra birocrației și nepăsării, dar, în același timp, o victorie în favoarea românilor de pretutindeni”, a concluzionat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.