/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Ministerul Culturii contrazice conducerea Teatrului Eugene Ionesco: Problema e în managementul instituției

missing
27 martie 2018, ora 11:50

Deși directorul artistic, Petru Vutcarău, scrie că actorii activează în condiții inumane, ministerul susține că în cadrul bugetar pe termen lung au fost planificate mijloace financiare pentru proiectarea/actualizarea documentației privind reconstrucția edificiului, iar conducerea TEI a fost informată despre aceste măsuri.

„În legătură cu problema lipsei sistemului antiincendiar, constatăm cu regret că administrația teatrului nu-și onorează atribuțiile și responsabilitățile prevăzute în Regulamentul teatrelor”, se menționează în scrisoarea ministerului.

Cu privire la salarii, MECC spune că salariile angajaților din domeniul culturii sunt stabilite prin Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar și alte acte normative: „Este de menționat faptul că toate instituțiile teatrale din subordinea ministerului beneficiază de acoperirea cheltuielilor salariale în proporții similare, și că alte sectoare culturale, beneficiază de salarii mai mici”.

În 2015 ministerul a acoperit 69% din fondul de salarizare al TEI, care constituie 4,046 milioane MDL. În 2016, finanțarea a crescut la 79%, iar în 2017 și 2018 – 80,6% din fondul de salarizare sau 4,971 milioane MDL.

„În scopul atragerii tinerilor actori în trupa de teatrului, în 2012, în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice a fost înmatriculat un grup de studenți, care după absolvire urmau să activeze în cadrul TEI. Însă, atitudinea ostilă a administrației teatrului i-a determinat să demisioneze la scurt timp. Mai mult ca atât, ministerul a fost sesizat în repetate rânduri despre numeroasele neînțelegeri pe care trupa teatrului le are cu administrația instituției. Mulți dintre ei, deși au plecat de la TEI, s-au regăsit în alte instituții teatrale, ceea ce denotă că problema nu este una sistemică sau de competența ministerului, ci strict legată de climatul organizațional intern și de managementul instituției”, se menționează în scrisoarea MECC.

Vutcărău susține că din cauza crizei, organizarea festivalului de „BiTEI” din acest an este sub semnul întrebării. De cealaltă parte, ministerul menționează că a susținut financiar ultimele ediții: „Astfel, în 2014 și în 2016 festivalul a fost finanțat din bugetul de stat cu aproximativ 1 milion de lei per ediție”.

Pentru 2018 ministerul a programat în buget 1 milion de lei pentru BiTEI: „La solicitarea MECC, abia pe 3 martie curent, TEI a prezentat un deviz de cheltuieli cu privire la organizarea BiTEI, în sumă de 3,46 milioane de lei, fără a menționat aportul financiar (inclusiv parteneri)”.

Pentru comparație, MECC aduce ca exemplu Reuniunea Teatrelor Naționale, festival anul organizat de către Teatrul Național „Mihai Eminescu”, care beneficiază de o finanțare din parte ministerului de 150 mii de lei.

Menționăm că Teatrul „Eugene Ionesco” cere ajutorul statului pentru a-și continua activitatea, iar în acest sens i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Culturii Monica Babuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram