O tânără antreprenoare din Moldova crește alune ecologice. „Nu-mi pare rău că am făcut acest pas. Acum sunt mult mai motivată să fac ceva”

image001

Svetlana Nițoreanu, o tânără antreprenoare din satul Grigorievca, raionul Căușeni, și-a înființat o companie și a plantat o livadă de alun pe o suprafață de zece hectare. Svetlana a obținut un grant pentru procurarea sistemului de irigare și a utilajului de curățare și calibrare a alunelor oferit de proiectul „Dezvoltarea agriculturii organice orientate spre export”, finanțat de USAID și implementat de People in Need Moldova.

A absolvit două facultăți, cea de psihologie și cea de finanțe și bănci, a lucrat mai mulți ani în sistemul bancar, dar la un moment a hotărât să facă o schimbare. Totul a început în anul 2015, atunci când Svetlana Nițoreanu și-a înființat compania și a plantat o livadă de alun pe o suprafață de zece hectare, în satul Grigorievca, raionul Căușeni.
Tânăra antreprenoare a studiat în mod individual tot ce se putea despre alun. I-a lipsit modelul unei femei cu o afacere de succes în agricultură, de la care să se inspire și să învețe, dar s-a entuziasmat de agricultura ecologică după ce a vizitat expoziția Biofach din Germania.

Roada anului 2018, deși încă nu suficient de mare, va fi certificată ecologic. „Noi nu avem cultura de a mânca produse ecologice. Vom ajunge la aceasta peste câțiva ani. Tocmai până atunci livada va reuși să intre în roadă deplină și eu voi face față cererii care va fi pe piață”, afirmă Svetlana.

Tânăra antreprenoare cunoaște deja fiecare alun și fiecare colțișor din livadă, și lucrează de rând cu angajații. Ea optează pentru metode noi de lucru, așa că anul acesta o parte din lucrări vor fi mecanizate.

Causeni_alun ecologic-1

Pe lângă livadă, ea a înființat o pepinieră pentru creșterea puieților de alun. Compania pe care o deține are certificat de producător de material săditor, iar în anul 2017 tânăra antreprenoare s-a bucurat de primele venituri din vânzarea a circa cinci mii de puieți. Următorul pas este certificarea ecologică a materialului săditor, lucru pe care îl va obține în doi ani.

Svetlana privește livada ca pe o investiție și un business de lungă durată, dar și ca pe o experiență care îi aduce bucurii și provocări. Pentru ea, construirea unui depozit cu o hală de prelucrare, depozitare și păstrare a alunelor reprezintă o provocare.

Tânăra antreprenoare urmează cursuri de negociere în afaceri și cursuri de limbă engleză, cunoștințe care îi vor fi de folos în comunicarea cu viitorii parteneri. „Pentru mine, agricultorii care au decis să planteze alun sunt mai degrabă parteneri și nu concurenți. Consumul pe piața internă poate fi acoperit cu ușurință, așa că excesul oricum urmează să fie exportat. Iar la export, pentru a face față cerințelor, mai ales ce ține de volum, noi ar trebui să ne unim forțele”.

12

În Europa este o cererea mare de alune pe piața, iar importatorii din Turcia și Italia sunt deja interesați de alunele crescute în țara noastră. În următorii 5 ani Svetlana vede depozitul său modern, bine amenajat și plin cu alune, iar livada sa va fi cu vreo 2-3 hectare mai mare decât în prezent.

Pe viitor Svetlana își mai dorește să facă și produse finite, bazându-se pe studierea cererii pe piață. Deși schimbarea carierei părea o nebunie în anul 2015, totuși Svetlana susține: „Nu-mi pare rău că am făcut acest pas. Acum sunt mult mai motivată să fac ceva”. Tânăra antreprenoare încurajează femeile să inițieze afaceri și le oferă câteva sfaturi simple: să nu le fie frică, să gândească bine și să-și organizeze ideea de afacere, și să-și găsească nișa în care să activeze. Ea este convinsă că susținerea USAID și a organizației People in Need Moldova are un rol important pentru afacerea sa și abia așteaptă să vadă cât mai multe produse ecologice autohtone pe mesele consumatorilor din țară și de peste hotare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente