"Din păcate, nu există nicio manifestare oficială astăzi la Chişinău dedicată Centenarului. Şi nu de către Institutul Cultural Român, ci de către Guvernul Republicii Moldova, care nu a făcut şi nu vrea să facă nimic pentru asta. (...) De ce, dacă ne declarăm oficial fraţi apropiaţi, iubiţi, de ce nu există nici măcar o manifestare finalizată de către Guvernul Republicii Moldova? De ce, de pildă, singurele manifestări care sunt permise sunt ale domnului Igor Dodon şi el este făcut vinovatul de serviciu? Dacă el este vinovatul de serviciu, unde sunt salvatorii de serviciu? Ei nu există. E cel mai uşor să pui vina pe Igor Dodon", a afirmat Dungaciu la sesiunea omagială "România şi Republica Moldova. Ieri, Azi şi Mâine", dedicată Centenarului Unirii României cu Basarabia.

În opinia sa, faptul că au venit astăzi oficialii de la Chişinău la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, este, de fapt, „camuflarea faptului că cele două Parlamente n-au dorit să se-ntâlnească".

Dan Dungaciu consideră că Unirea poate fi asumată ca un proiect al celor două ţări.

„În momentul în care nimeni nu spune oficial - de la Bucureşti, de la Chişinău - că unirea poate fi un proiect... Că e bun, că e rău, e altceva. Dar că poate să fie un proiect. De unde oamenii ăia să răspundă. Oamenii ăia sunt foarte atenţi la mesaje. Din păcate, în Republica Moldova, liderii unionişti sunt cei care n-au ajuns la putere sau cei care au pierdut. Acum avem un exemplu şi în România, că unionismul e exprimat mai puternic după ce ai pierdut puterea, nu atunci când erai la putere. Deci, mesajele acestea că unionismul nu poate fi oficial, doar cvasi-oficios, şi când n-ai puterea sau când o pierzi... Dumneavoastră chiar credeţi că oamenii ăia nu văd ce se întâmplă? Simt şi ei foarte bine care e pulsul. Nu trebuie să le cerem lor, mai mult decât le cerem politicienilor de la Bucureşti", a mai spus Dungaciu.