Principală  —  Ştiri  —  Social   —   100 de ani de la…

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la semnarea Actului Unirii, votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918. „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de Neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa România. Trăiască Unirea Basarabiei cu România, de-a pururi şi pentru totdeauna!”, este principala declaraţie din Actul Unirii, semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ şi vice-preşedintele Pan Halippa.

În Chişinău, au rămas puţine monumente şi repere istorice care să ne amintească de Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918. Cu toate acestea, oamenii nu uită de esența lor și cine sunt ei de fapt. De aceea, la 25 martie 2018, românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la „Marea Adunare Centenară”, pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. La manifestație au venit și primari, dar și consilieri locali din cele peste 130 de localități din R. Moldova, care au semnat declarația simbolică de unire.

„Unirea din 1918 a fost pentru noi, basarabenii, o gură de oxigen, care ne-a permis să supravieţuim ulterior în condiţiile regimului totalitar comunist. Importanţa acestei uniri, o putem înţelege mai bine doar dacă ne vom aminti ce s-a întâmplat în perioada interbelică, apoi de acele colonizări, deportări, marea teroare şi foamete după cel de-al doilea război mondial”, a declarat într-un interviu pentru ZdG Gheorghe Negru, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova.

Aniversarea a 100-a de la Unirea Basarabiei cu România este marcată prin numeroase evenimente, organizate pe ambele maluri ale Prutului. Dis-de-dimineață, la Academia de Științe din Chișinău are loc sesiunea științifică „Centenarul Unirii Basarabiei cu România”. Tot astăzi, la Palatul Parlamentului din București are loc ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În cadrul şedinţei va fi dezbătută și adoptată o declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. La final va fi lansat și un album aniversar cu o serie de mărci poștale intitulate „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”.

Citiți aici: UNIREA, la toate timpurile