(grafice) Datoria de stat internă a Moldovei se află într-o continuă creștere. La ce nivel record a ajuns

news1_big

Datele Ministerului Finanțelor relevă că, în anul 2017 datoria de stat internă s-a majorat cu peste un miliard de lei şi tendinţa se va menţine şi în acest an. În consecinţă cota angajamentelor de stat interne în totalul datoriei de stat a ajuns la 44,3%, cu două puncte procentuale mai mult decât un an în urmă.

Modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii valorilor mobiliare de stat (VMS) pe piaţa primară (datoria publică).

Potrivit Ministerului Finanţelor, pentru primele două luni ale anului 2018 rata medie ponderată a dobânzii la VMS comercializate prin licitaţii a constituit 5,48%, cu 0.33% mai mult comparativ cu perioada analogică a anului 2017, informează mold-street.com.

news2_big
moldstreet.com

Principalii cumpărători de VMS sunt băncile, care au în prezent lichidităţi în exces. Astfel dacă la finele anului 2017 în structura pe investitori a VMS comercializate pe piața primară, cota băncilor era de 76,2%, iar a sectorului nebancar de 23,8%, peste două luni cota băncilor s-a majorat cu 10 puncte procentuale la 83,7%, iar a sectorului nebancar s-a diminuat la doar 16,3%.
Doar 0,2% din investiţiile în VMS aparţin unor investitori străini.

În acelaşi timp datoria de stat externă s-a majorat cu circa 10 milioane de dolari în primele două luni ale anului 2018 şi a ajuns la 1,17 miliarde de dolari. În monedă naţională însă aceasta a înregistrat o scădere cu circa 575 milioane lei, până la 28,56 miliarde lei

Potrivit Ministerului Finanţelor pe parcursul primelor două luni ale anului 2018, Moldova a beneficiat de o finanţarea externă de doar 3,5 milioane dolari, în  timp ce a rambursat o sumă de 33,7 milioane dolari.

news3_big
moldstreet.com

La creşterea datoriei externe în dolari a contribuit fluctuaţia ratei de schimb a dolarului american faţă de alte valute, care a atins valori pozitive și a constituit 40,09 milioane dolari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente