100 de ani de la proclamarea Unirii Basarabiei cu România: În toate bisericile din România se vor trage clopotele timp de un minut!

Cu prilejul aniversării a o sută ani de la Unirea Basarabiei cu România, marți, 27 martie 2018, vor fi oficiate slujbe de Te Deum și se vor trage clopotele în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române timp de un minut, anunță Basilica.ro.

Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei, la Catedrala Patriarhală va fi oficiată marți o slujbă de Te Deum şi Trisaghion pentru membrii Sfatului Țării care au votat Unirea Basarabiei cu România și pentru toți susținătorii actului istoric din 27 martie 1918.

Cu prilejul acestei sărbători, cele două camere ale Parlamentului României organizează o ședință aniversară la care va fi prezent și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La Palatul Patriarhiei va avea loc la ora 12:00 un eveniment cultural: Sala Europa Christiana va găzdui vernisajul Expoziției de documente, fotografii şi cărţi referitoare la Unirea Basarabiei cu România.

Făuritorii Unirii Basarabiei cu România vor fi pomeniți la cimitirul Mănăstirii Cernica, dar şi în alte cimitire din București și din România.

Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. Astfel, în ședința Sfatului Țării de la Chișinău, s-a proclamat unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România.

După numărarea voturilor și pronunțarea rezultatului, au urmat îndelungi aplauze și ovații: Trăiască Unirea cu România!”. La două săptămâni, Regele Ferdinand I al României, prin decretul regal din 9 aprilie 1918, a promulgat unirea Basarabiei cu țara.

Basarabia a fost astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.