"Când nisipul este ridicat la niveluri înalte în atmosferă, el ajunge să fie distribui şi în alte zone mai îndepărtate. Dacă ne uităm la imaginile surprinse de satelit, se pot observa cantităţi semnificative de praf şi nisip în atmosferă care traversează Marea Mediterană," explică meteorologul Steaven Keates, citat de The Guardian. 

„În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentraţii semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei şi spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentraţii importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulaţie sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentraţii mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitaţii care să ajungă la sol. Toată acestă situaţie se datorează acţiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulaţia sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian”, precizează şi Gabriela Băncilă, meteorolog.

Turiştii aflaţi pe pârtiile din Rusia, Ucraina sau Bulgaria au postat fotografii cu peisajele portocalii pe reţelele de socializare, imagini însoţite de mesaje precum: "Imagine de pe Marte. Apocalipsa a sosit."